Svi treba da izbegavaju eskalaciju na Bliskom istoku i da situacija postane „eksplozivna“, upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borelj posle noćašnjih američkih udara u Siriji i Iraku.

Govoreći o situaciji u Gazi, na jugu Libana i udarima u Iraku i u Siriji, Borelj je upozorio na rizik od eskalacije, prenosi N1.

„Bliski istok je žarište koje može da eksplodira. Zatopozivamo sve da izbegavaju eskalaciju“, rekao je Borelj.

SAD su saopštile juče da su „uspešno“ sprovele napade u znak odmazde uperene na elitne iranske snage i proiranske grupe u Iraku i Siriji, a američki predsednik Džo Bajden je upozorio da će napadi biti nastavljeni.

Bela kuća je ponovila da ne želi rat sa Iranom.

Američka vojska je sinoć pokrenula vazdušne napade na desetine lokacije u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, doveo do smrti tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu.

Predsednik SAD Bajden i drugi zvaničnici već danima su najavljivali da će ta zemlja uzvratiti, nagoveštavajući da to neće biti samo jedan jedini udarac, već „slojevit odgovor“ koji će duže trajati.

Post Views: 26

Originalni tekst