Borel: Saradnjom EU i SAD do rezultata i na Balkanu

Evropska unija je spremna da s novim predsednikom SAD Džotefom Bajdenom obnovi strategijsko partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira i bezbednosti od Zapadnog Balkana do Istočnog Sredozemlja i Ukrajine – izjavio je danas Žozep Borel, visoki predstavnik EU za za spoljnu politiku i bezbednost.

Žosep Borel Foto: Pietro Naj-Oleari/http://www.europarl.europa.eu
Žosep Borel Foto: Pietro Naj-Oleari/http://www.europarl.europa.eu

"Nema sumnje da SAD igraju suštinsku ulogu u očuvanju mira i bezbednosti, takodje i evropske, i zato moramo zajedno raditi na mnogim mestima na našem kontinentu", istakao je šef Evropske službe za bezbednost i medjunarodne odnose.

Borel je rekao da EU i SAD, "kao globalni partneri, moramo produbiti dijalog i saradnju na svim područjima, uključujući oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom, i na širem polju nadzora neširenja naoružanja.., a uskoro ćemo pokrenuti raspravu o svim pitanjima odnosa s Kinom".

Naglasio je da "snažna i sposobna Evropa nije suparnik u transatlantskom savezništvu, već preduslov za to" i da jačanje odbrambene sposobnosti članica EU "jača to savezništvo i doprinosi podeli troškova na dve strane Atlantika".

Borel je rekao da je "tehnologija sad deo spoljne politike" i zatražio razvijanje zajedničkog EU-SAD programa visoke tehnologije, uspostavljanje jasnih pravila i odgovornosti velikih svetskih onlajn platformi, "poštenog oporezivanja" i sprečavanja "tržišnog izvitoperavanja".

Borel je posebno ukazao na to da se Bajden, preuzimajući dužnost u Beloj kući, usredsredio na "izlečenje podeljene nacije" i poručio da će SAD u svetu "igrati vodeću ulogu ne primerom svoje moći, već snagom svog primera.. da želi da popravi naše savezništvo".

Borel je podsetio da je transatlantsko savezništvo više nego ijedno drugo oblikovalo svetske odnose i poredak.

Takvo savezništvo EU-SAD je, smatra Borel, "bitno ne samo za bezbednost i boljitak obe strane Atlantika, već i za održanje svetskog poretka zasnovanog na demokratiji, vladavini prava i multilateralizmu".

Rekao je da "EU i SAD moraju da vuku sve u istom pravcu pri rešavanju sve većeg broja sukoba i geopolitičkih zategnutosti, tako da se utvrde zajedničke norme za 21. vek, i oblikovati i jačati multilateralni poredak".

Borel je izneo da je u saradnji s Evropskom komisijom izradio celovit "program svetskih promena EU-SAD" o predvodjenju ekološko-klimatskog preobražaja, suzbijanju korona virusa i jačanju javnog zdravstva, trgovine i tehnologije, globalnog delovanja i bezbednosti.

Naveo je da je "svetu potrebno američko i evropsko vodjstvo protiv pandemije KOVID-19 i u oblikovanju svetskog oporavka, a idućih nedelja i meseci mi s obe strane Atlantika na to ćemo se usredsrediti".

Borel je upozorio da "svi možemo videti kako pandemija i njome izazvano urušavanje ekonomije stvaraju savršeno plodno tle za populizam, ekstremističke ideje i otud za podele i društvene bune".

Napad pristalica bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, 6. januara na američki Kongres je bio "zvono za budjenje svih u svetu koji se zalažu za demokratiju", ukazao je Borel i naglasio da se "moramo boriti protiv lažnih vesti i nejednakosti da bi prevladala reč demokratije… koja je dragocena, ali ranjiva".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article