Borel povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma: Istorijski dan za BiH, ali i za Evropu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel, koji je u poseti Bosni i Hercegovini povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, izjavio je danas da je godišnjica parafiranja ovog sporazuma istorijski dan za BiH, ali i za Evropu. On se tokom dana sastao sa članovima Predsedništva, Savetom ministara i članovima Kolegijuma oba doma Skupštine BiH.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu
Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

Borel je istakao važnost odavanja pošte svim žrtvama rata i kolektivnom sećanju, a pozdravio je zajedničku izjavu Predsedništva BIH povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo poštu žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja", istakao je evropski diplomata posle sastanka s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Borel je naglasio da bi veoma važna bila zajednička komemoracija za sve žrtve rata u BiH. "To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti", istakao je on.

Incko: Dejtonski sporazum je temelj BiH koju treba zajedno graditi i nadograđivati

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma da je najvažnije što je time održan mir.

"Mir je polazna tačka. Dejton je temelj za državu koju pokušavamo zajedno izgraditi i nadograđivati", rekao je Incko.

Ukazujući na važnost mira u BiH, Borel je potvrdio podršku EU naporima BiH na evropskom putu.

"Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora", izjavio je Španac Borel.

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine, dodavši da je sada na vlastima u BIH da intenziviraju napore na evropskom putu.

"Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", rekao je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je parafiranje Dejtonskog sporazuma na današnji dan 1995. godine istorijski datum za ceo svet, jer je na osnovu dogovora o političkom sistemu BiH uspostavljen mir i omogućena stabilnost i pomirenje.

"U BiH nema sukoba na osnovu etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrednost Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik posle sastanka sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je, nakon sastanka članova Predsedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, da se nada da će političari u BiH nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe.

"Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svijetu. Obeležavamo 25. godišnjicu uspostavljanja mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu", rekao je Džaferović.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da poseta Borela Sarajevu potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije protokolarna poseta. Nastavili smo razgovore iz Brisela. Poseta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU", rekao je Komšić.

Danas se navršava 25. godina, otkako je u jednoj vojnoj bazi u SAD parafiran Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan četvorogodišnju građanski rat u BiH.

Borel se danas sastao i sa delegacijom Saveta ministara BiH i članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine i pozvao institucije BiH da "pojačaju dinamiku sprovođenja reformi na evropskom putu".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article