Borel i Varheji: Očekujemo konstruktivan dijalog nove vlasti u Prištini s Beogradom

Čelnici Evropske unije Žozep Borel i Oliver Varheji poručili su danas da posle izbora na Kosovu očekuju formiranje novih vlasti i "konstruktivno angažovanje Prištine za nastavak dijaloga (s Beogradom) uz posredovanje EU kako bi se iskoristila prilika za postizanje sveobuhvatnog sporazuma" o normalizaciji odnosa.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu
Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel i evropski komesar za proširenje Varheji su istakli da će EU nastaviti da radi sa novoizabranim vlastima u Prištini kako bi pomogla da "Kosovo ostvari opipljiv napredak na evropskom putu".

To će od Kosova zahtevati da napreduje u reformama i regionalnoj saradnji, stavili su do znanja Borel i Varheji, naglasivši da "evropski put Kosova ide i kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom" i zato se od budućih vlasti u Prištini očekuje konstruktivno angažovanje u nastavku dijaloga i postizanju sporazuma.

Prema podacima Centralne izborne komisije na više od 99 odsto obrađenih glasova, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 47,88 procenata glasova na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Demokratska partija Kosova osvojila je 17,36 odsto glasova, Demokratski savez Kosova osvojio 13,08 odsto, dok je Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila 7,41 odsto glasova.

Srpska lista je osvojila 5,56 odsto i svih deset mandata u parlamentu koji pripadaju srpskoj zajednici na Kosovu.

Na Kosovu se juče održani osmi parlamentarni izbori od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Na izborima 14. februara, pravo glasa imala su 1.794.862 gradjanina, koji su mogli da glasaju u 888 centara na ukupno 2.382 biračka mesta.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article