Borel: EU razmatra sankcije protiv vojske Mjanmara

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da postoji mogućnost uvođenja novih sankcija protiv vojske Mjanmara posle puča, ali je istakao da te mere ne bi trebalo da pogode stanovništvo.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu
Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

"Razmatramo sve mogućnosti", rekao je Borel u obraćanju na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Borel je rekao da bi jedna od mogućnosti bila uvođenje dodatnih sankcija pojedincima i kompanijama koje pripadaju vojsci Mjanmara.

EU je već uvela embargo na oružje, zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za 14 zvaničnika koji su umešani u krvavu represiju nad muslimanskom manjinom Rohindža.

Vojska Mjanmara 1. februara je izvela puč i uhapsila liderku civilne Aung San Su Ći koja se nalazi u pritvoru na nekoj tajnoj lokaciji.

Borel je dodao da postoji mogućnost ponovnog razmatranja razvojne pomoći Mjanmaru ili smanjenja trgovinske veze EU sa tom zemljom na jugoistoku Azije.

Međutim, Borel je insistirao da EU ne treba da donosi nagle odluke, koje bi nanele štetu najugroženijem delu stanovništva.

O tim merama biće reči na sastanku ministara spoljnih poslova EU, 22. februara.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article