Borel: EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Žozep Borel, potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu
Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

U odgovoru na poslaničko pitanje, Borel je naveo da očekuje da će i Srbija i Kosovo "delovati u skladu sa opredeljenošću EU", ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

"Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane", naveo je on i dodao da je "pitanje Jerusalima pitanje konačnog statusa".

"U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", objasnio je Borel.

On je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali integraciju u EU kao svoj strateški prioritet.

"EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću", poručio je šef doiplomatije EU i ponovio stav da se od Srbije očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, "postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama EU i politikama".

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article