Borel: EU ima vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je srećan što su SAD htele da pomognu u dijalogu Srbije i Kosova, ali da Brisel ima vodeću ulogu u tom procesu.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu
Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

"Samo EU može dati ponudu tako važnu za te ljude, a to je evropska perspektiva", izjavio je Borel na onlajn debati povodom 10. godišnjice Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) "EU u svetu koji se menja – zadržati kurs u teškim vremenima".

Borel je rekao da EU mora da investira, da se angažuje i da sarađuje u svim oblastima sa zemljama Zapadnog Balkana, jer je to neposredno susedstvo EU.

"Ako ne možemo da rešimo problem u našem neposrednom susedstvu, kako možemo da se pretvaramo da smo geopolitički akter", rekao je Borel.

Podsetivši da je nedavno bio u Sarajevu, prilikom obeležavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Borel je rekao da je "tužno" što je bilo nemoguće organizovati zajedničku proslavu tog događaja.

"Podele i dalje ostaju, istorijske rane su veoma duboke, ostali su ožiljci na psihološkoj koži. Ali ne možemo da osporimo njihovu evropsku perspektivu", rekao je šef evropske diplomatije.

Borel je dodao da se šest odsto stanovništva Bosne i Hercegovine odselilo u centralnu Evropu i da EU mora da investira da bi se zaustavila emigracija.

"Ne možemo da dozvolimo da imamo slabu tačku u srcu Evrope", rekao je Borel.

Havijer Solana, koji je bio visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost od 1999. do 2009. godine, izjavio je da se pregovori Srbije i Kosova moraju nastaviti i da se mora brzo delovati.

"Rusija želi da ima Srbiju u svojoj orbiti. Ponuditi Srbiji mogućnost da postane deo EU je fundamentalno", rekao je Solana.

Pregovori Beograda i Prištine vode se pod okriljem Evropske unije, ali su se u taj proces uključile i SAD. Beograd je u poslednjoj rundi pregovora insisitrao na ispunjavanju ranije potpisane obaveze Prištine o formiranju zajednice srpskih opština.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article