Predsednik Brazila Žair Bolsonaro napustio je zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Injasija Lule da Silve, tvrdeći da je „izgubio bitku, ali ne i rat.“

Žair Bolsonaro nije potvrdio kuda putuje, ali podaci o praćenju aviona sugerišu da ide na Floridu.

Bolsonaro je više puta rekao da neće predati dužnost Luli da Silvi na inauguraciji u nedelju, kršeći brazilsku demokratsku tradiciju i dovodeći time u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

Predsedničku funkciju sada obavlja zamenik predsednika Hamilton Murao, prenosi Rojters.

Pre napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem društvenih medija emotivno obratio Brazilcima, podsetio na ključne momente svog predsedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro se u saopštenju ogradio od Džordža Vašingtona de Olivere Souze, čoveka koga je prošle nedelje uhapsila brazilska policija zbog planiranja bombaškog napada. Souza je tada izjavio da je pristalica Bolsonara i da ga je inspirisao njegov poziv na oružani otpor rezultatima izbora.

„Nisam nikoga podsticao na konfrontaciju, a protesti protiv Lule su spontani, bez vođe, bez koordinacije“ naveo je Bolsonaro.

Originalni tekst