U matematici, „X“ se obično odnosi na nezavisnu varijablu nepoznate, odnosno još uvek nepoznate vrednosti. Međutim nakon ove upotrebe, „X“ je nepoznatim počeo da obeležava i druge pojave van matematike, između ostalog i u pop kulturi. Tako imamo X-ray (rendgen zračenje), generaciju X ili seriju „Dosije X“. Nije li iznenađujuće da od egzaktne nauke kao što je matematika i definicije u prvoj rečenici tako brzo dođemo do paranormalnog i široko popularne serije „Dosije X“? E upravo tako upadamo u prvu zamku skepticizma kada je reč o „bolesti X“. Ali vratićemo se na ovo.

Jedna od tema lidera nedavno završenog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bilo je zdravlje, i to priprema za buduću pandemiju. Premda će ovo mnogima zvučati kao poziv na paniku ili još gore, tendenciozno planiranje izazivanja krize, stvar je sasvim suprotna te je ovo očekivani korak nakon svega što smo poslednjih godina iskusili. Prema definiciji, „bolest X“ odnosi se na zaraznu bolest još uvek nepoznatog patogena koji bi mogao izazvati sledeću ozbiljnu pandemiju. Iako je sama bolest hipoteza, pokrenuti su strateški naučni programi na globalnom nivou. Oni ažuriraju liste prioritetnih mikroorganizama sa kapacitetom za izazivanje epidemija smrtnosti i do 20 puta veće od one koju je imao COVID-19. Cilj je naučiti iz dosadašnjih iskustava što više, te se pripremiti za racionalnija ulaganja u istraživanja i razvoj testova, vakcina i lekova, ponovo definisati kriterijume u sektoru javnog zdravlja, kao i kriterijume koji se odnose na socioekonomski uticaj, pristup i pravičnost. Suština je kako da budemo spremniji kada se pojavi bolest pandemijskog kapaciteta te kako da ne ponovimo prethodno načinjene greške.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 25. JANUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik

Nedeljnik

Post Views: 20

Originalni tekst