MINISTAR kulture Nikola Selaković istakao je na svečanom otvaranju Muzeja hrama Vaznesenja Gospodnjeg da postavka pokazuje jednu bogatu izložbu ne samo Srpske pravoslavne crkve u Čačku, već i istoriju ovog grada nakon obnove naše državnosti u 19. veku.

БОГАТА ИСТОРИЈА: Министар Селаковић присуствовао отварању Музеја храма Вазнесења Господњег у Чачку

Foto: Instagram/ ministarstvo_kulture

Ministar je ukazao da je Srpska pravoslavna crkva baštinila i sačuvala sve što se u novootvorenom Muzeju vidi, a da Hram Vaznesenja Gospodnjeg nesumnjivo predstavlja srce Čačka koje je davalo impuls njegovom razvoju kroz vekove.

– Koliko je ovaj Hram bio značajan govori činjenica da se našao prvi na ataku viševekovnih okupatora i da je dva puta pretvaran u bogomolju drugovercima. Ipak, ta istorija je prilično bogata, ali kroz ovu izložbu mi možemo ozbiljno da sagledamo i ulogu Srpske pravoslavne crkve, kako u izgradnji, očuvanju i unapređenju duhovnosti našeg naroda, tako i u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda ovoga kraja – naglasio je Selaković.

Selaković je dodao da svako ko tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva gušila ili sputavala razvoj kulture treba da poseti sve njene muzeje – od Muzeja SPC u Beogradu do ovog novootvorenog u Čačku i da se uveri u suprotno.

– Ovde je samo delić, čak i manji od vrha ledenog brega onoga što smo uspeli kroz vekove da sačuvamo zahvaljujući našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo je dobrim delom zasluga odlične saradnje Srpske pravoslavne crkve, Grada Čačka i Ministarstva kulture. Čačanima želim da što češće budu u prilici da uživaju u obilasku izložbe, zato što ona svedoči i o duhovnosti, i o istoriji, i o sjaju vašeg i našeg predivnog čačanskog kraja – rekao je Nikola Selaković.

Ministar se osvrnuo i na aktuelnosti u Njujorku i rekao da na današnji dan pokušaja da nam na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija utisnu žig genocidnog naroda, mi otvaramo Muzej i  pokazujemo da smo slobodarski narod, obrazovan narod, saobrazovni i kulturan narod.

Selaković je ukazao i da su se zvona u pravoslavnim hramovima danas oglasila na uzbunu čitavom rodu srpskom ističući da ćemo uzdignute glave i dostojanstveno nastaviti da koračamo i da nećemo odustati da se borimo za očuvanje svoje časti i dostojanstva – za naše Kosovo i Metohiju, za našu Republiku Srpsku, za istinu i pravdu.

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo – Ponosna Srbija i Srpska

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst