Blinken se sastao sa liderima Turske i Grčke, u pokušaju sprečavanja širenja rata u Gazi 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) sastao se danas sa liderima Turske i Grčke, na početku najnovije bliskoistočne diplomatske misije, u trenutku dok raste strah da bi rat Izraela protiv Hamasa u Gazi mogao da se proširi.

Blinken je razgovorao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom u Istanbulu, o tome šta bi ta i druge zemlje mogle učiniti da iskoriste svoj uticaj, posebno na Iran i njegove saveznike, da se napetost smanji i ubrza isporuka humanitarne pomoći palestinskoj teritoriji i počne planiranje rekonstrukcije i rukovođenje posleratnom Gazom.

Šef diplomatije SAD je potom otputovao u Haniju, lučki grad na ostrvu Kritu u Sredozemnom moru, gde se sastao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisem, koji je ocenio da je „ovo teško i izazovno vreme“.

Nekoliko sati pre Blinkenovih sastanaka libanski proiranski Hezbolah je ispalio desetine raketa na sever Izraela i saopštio da je baražna vatra početni odgovor na ubistvo jednog od vođa palestinskog Hamasa, u libanskom glavnom gradu, u utorak, koje se pripisuje Izraelu.

Uz to su pojačani napadi jemenskih pobunjenika Huti, koji takođe imaju podršku Irana, na trgovačke brodove u Crvenom moru, zbog čega je ometena međunarodna trgovina i pojačani napori SAD i njenih saveznika da patroliraju ključnim plovnim putem i odgovaraju na pretnje.

Od 19. decembra ekstremisti su izveli više od 20 napada u svojevrsnom odgovoru na rat Izraela protiv Hamasa.

Od turskih zvaničnika Blinken je tražio bar da razmotre potencijalni novčani ili drugi doprinos naporima za rekonstrukciju Gaze i učešće u bezbednosnim aranžmanima, rekli su američki zvaničnici.

Erdogan oštro kritikuje Izrael i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog rata i posledica po palestinske civile.

Blinken je od večeras u Jordanu, koji je pored Izraela najčešća stanica njegovih najnovijih turneja po Bliskom istoku.

On će posetiti Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju u nedelju i ponedaljak.

U Izrael i na Zapadnu obalu dolazi u utorak i sredu, a posetu završava u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst