EPA-EFE/Samuel Corum / POOL

(Beta) – Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je ministru spoljnih poslova Izraela Eliju Koenu da je Bela kuća izuzetno zabrinuta zbog nasilja jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Blinken je sinoć, u telefonskom razgovoru sa Koenom, rekao i da Vašington ceni osude premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta osvetničkih napada naseljenika na Palestince, ali da je potrebno učiniti više, izjavio je jedan izraelski zvaničnik za “Tajms ov Izrael”.

Koen je odgovorio da “u potpunosti osuđuje incidente u kojima (izraelski) građani uzimaju zakon u svoje ruke” i najavio da će vlada upotrebiti sva potrebna sredstva, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Posle palestinskog oružanog napada pre nedelju dana kraj jevrejskog naselja Eli, u kojem su ubijena četiri Izraelca, stotine jevrejskih naseljenika je divljalo u palestinskim gradovima i selima, paleći kuće, automobile i povremeno pucajući u noći između utorka i srede.

Ministar odbrane Izraela Galant je sinoć razgovarao sa visokim zvaničnikom Palestinske uprave Huseinom al-Šeikom o nedavnim incidentima na Zapadnoj obali, uključujući napade jevrejskih naseljenika.

Galant je rekao da Izrael s ozbiljnošću gleda na nasilje “ekstremističkih elemenata protiv palestinskih stanovnika” i naglasio da će nastojati da počinioce izvede pred lice pravde.

Izraelski TV Kanal 13 javio je da je očito bilo neslaganje u Vladi Izraela o osvetničkim napadima Izraelaca na sastanku koji je sazvao Netanjahu.

Ministar nacionalne bezbednosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir je ocenio da je Galantov razgovor sa palestinskim zvaničnikom predstavlja “izvinjenje teroristi”.

Ben-Gvir je rekao da je Al-Šeik osuđeni terorista koji je deset godina bio u zatvoru.

“Mi se ne ponašamo kao naši neprijatelji i ne opravdavamo se time da Arapi čine to, pa možemo i mi”, odgovorio je Galant.

Originalni tekst