“Ja stvarno mislim da ti našem narodu možeš da zameriš razne stvari, ali da kažeš da nije slobodarski, to ne možeš. Ako sam zbog ičega ponosan na svoj narod, to je zato što je slobodarski. Sad odjednom reč sloboda postaje skupa, sa tim stvarno ne mogu da se pomirim. Da to postaje nešto skupo i da se za to moramo ponovo boriti, mislim da za tim nema potrebe. Ne znam zašto se to radi i ko to radi, iz kojih razloga. Mislim znam ko radi, ne znam zašto. Šta se time postiže? Cena će biti skupa na kraju, ne možeš nijednom čoveku u 21. veku da uzimaš slobodu, pogotovo Srbinu”, istakao je Dragan Bjelogrlić u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”.

Bjelogrlić se u emisiji osvrnuo i na napade na njega i njegovu porodicu koji traju već dve godine.

– Nekako sam shvatio da je to deo sistema u kome živimo, koji se bazira na tome i sad nekako kad me nema dva meseca u tabloidima, ja se malo zabrinem, možda nešto nije u redu sa mnom. Nije to jednostavno… Ali, očigledno da postoji neka snaga koju sam izgradio posle tih napada, koja je nekom opasna, a da te snage nisam bio svestan. Oni su mi možda time pomogli da shvatim da imam snagu i hvala im na tome. Ako su mislili da me uplaše, nisu u tome uspeli, samo su me još više osnažili.

Proslavljeni glumac i reditelj se osvrnuo i na situaciju u vezi sa srpskom kinematografijom i “podobnim” rediteljima.

– Naša vlast je stvarno nekako čudna, da tako kažem. Oni daju najviše para u istoriji ove zemlje za kinematografiju i kinematografija počne da cveta, i onda oni dovedu političkog komesara u obliku Jelene Trivan koja počinje da uvodi cenzuru u 21. veku. Neverovatno, čemu to? I onda se čude kada umetnici, slobodoumni ljudi, reaguju na to. I onda kažeš: Aha, to ti je kao ono, ja ću da platim svadbu, ali ima da se pije samo piće koje ja kažem, pesme koje ja kažem… Dali smo pare, ali ima da rade podobni reditelji. Pa, nema smisla, to je toliko glupo, ne znam zašto to rade.

Bjelogrlić se osvrnuo i na incident sa Predragom Antonijevićem tokom Niškog festivala.

– Kada te neka osoba provocira dve godine, čini sve da ti zagorča život, da te saplete, da pravi razne smicalice, da te opanjka i naruži – i onda ti se pojavi na tvojoj promociji. Pritom, gospodin Antonijević ima svoj film za koji je imao zakonsku obavezu da ga prikaže na Niškom festivalu, nije došao sa filmom, nije bio gost festivala, ali je došao prvo na promociju “Tome”, pa su ga onda neki ljudi zamolili da se pomeri, jer svi znaju o čemu se radi i kakvi su naši odnosi. Pa onda se pojavi sutradan ponovo na promociji filma “Nečista krv”, sedne za glavni sto i provocira, i to sve sa neke pozicije bahatosti državnog reditelja, državnog zaštićenog belog medveda. Onda dođe tri ujutru, padne klapna i desi se to što se desi. Nije to lep prizor i ja ne volim to da gledam.

Slavni glumac se osvrnuo i na sveopštu hajku koja je usledila nakon incidenta.

– Taj niški festival… Tamo je direktor festivala Vladan Živković koji pamti taj festival. Nekako 30 godina ranije u tom Nišu se skupe glumci i onda se dugo sedi u kafani, do kasno u noć, i mnogo se pije. I te tuče i kafanske čarke, to je nekako bilo kao u programu festivala. On kaže: “Kad se setim Borisa Dvornika i Bate Živojinovića, pa to je tako bilo, ujutru sednu ljudi, izmire se, kažu izvini – izvini”. A ovo ode na specijalne emisije, streljačke vodove na Pinku, ali šta da radimo, tako je – zaključio je Bjelogrlić.

Bjelogrlić: Oslobodite se straha od vlasti i bolesti, nemojte da se bojite g**na i da vam prođe život

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)