EPA-EFE/STR

(Beta-AFP) – Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitri Rogozin ranjen je u ukrajinskom udaru na Donjeck, uporište proruskih separatista na istoku Ukrajine i treba da bude operisan.

Rogozin je o tome pisao danas na Telegramu i naveo da je zadobio povredu leđa i da mu se šrapnel zadržao iznad gornje lopatice.

On je smenjen sa čela Roskosmosa u julu, a trenutno vodi grupu vojnih savetnika koji pomažu separatističkim snagama u Ukrajini.  

Incident se dogodio sinoć u hotelu u Donjecku gde su se nalazili Rogozin i više lokalnih zvaničnika.

Ukrajinski udar u kome je više ljudi poginulo i ranjeno izveden je sa visoko preciznom municijom, a verovatno je projektil ispaljen sa kamiona opremljenog francuskim artiljerijskim sistemom Cezar, saopštio je ruski Istražni komitet.

Rogozin je rekao da se incident dogodio u vreme kada je bio na “radnom sastanku” u restoranu hotela, a ruska javna televizija Rusija 24 kaže da je bivši šef Roskosmosa tu juče slavio svoj 59. rođendan, sa zvanicama i muzičarima.

Televizija je objavila slike prevrnutih stolova u sali restorana sa slomljenim prozorima i delimično srušenim zidovima.

Rogozin je rekao da poslednjih meseci redovno odseda u tom hotelu prilikom odlaska u Donjeck, u okviru ruske ofanzive u Ukrajini.

Originalni tekst