Milorad Šušnjić, bivši načelnik PU Novi Sad, tražio je od MUP-a Srbije da ga oslobodi čuvanja tajnosti podataka u čak tri policijske akcije, kako bi mogao da iznese odbranu u postupku koji se vodi protiv njega, Dijane Hrkalović i načelnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejana Milenkovića.

Svo troje su ranije negirali krivicu za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Suđenje Dijani Hrkalović za trgovinu uticajem, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a Šušnjić bi tokom detaljne oddbrane trebalo da otkrije nepoznate detalje o akcijama “Sačma”, “Sačma 1” i “Zrno”.

Do sada nije poznato o čemu se radi u akciji „Zrno“, a „Sačma“ je povezana sa kriminacem Elezom i ugostiteljem Kreštalicom.

Akcija Sačma

Kada su u pitanju operativne obrade „Sačme“, grupa koja je radila tu operativnu obradu imala je aplikaciju „Signal“ za komunikaciju, a u njoj su bili S. D., J. R. i D. B. I Šušnjić. Radi se u istrazi pretnji koje je Darko Elez, osuđivani kriminalac, uputio Želimiru Kreštalici.

Kreštalica je ugostitelj i biznismen koji je pokrenuo postupak protiv Eleza zbog pretnji smrću.

On je prijavio Policijskoj upravi Novi Sad da dobija pretnje od poznatog kriminalca Darka Eleza, a umesto da dobije zaštitu, njegova prijava je ignorisana. Umesto Eleza, onoga ko mu preti, na policijske mere stavljen je upravo Kreštalica.

Do svega toga je došlo nakon intervencije bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, koja je preko Milorada Šušnjića, načelnika tnovosadske Policijske uprave, protivzakonito sprovela niz mera kako bi zaštitila Eleza i pomogla mu, pisao je Blic.

Kako se navodi u optužnom predlogu koje je sačinilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, Dijana Hrkalović je iskoristila službeni položaj državnog sekretara MUP i počinila krivično delo trgovina uticajem kada je, u periodu od decembra 2017. do maja 2019. godine, naredila da se fiktivno sprovode operativne radnje nad Darkom Elezom, da bi ga na taj način zaštitila, a ustvari je dala jasno naređenje da se “po prijavi ne postupa”. To je učinila posredstvom Milorada Šušnjića, načelnika PU Novi Sad.

Problemi oko građevinskog zemljišta u Sarajevu

Nevolje Želimira Kreštalice počele su krajem 2017. godine kada je prijavio policiji da do njega dolaze informacije kako Darko Elez, osuđivani kriminalac za najteža krivična dela i čovek kog, prema sopstvenom svedočenju u Tužilaštvu, poznaje iz viđenja, priča da će ga ubiti čim izađe iz zatvora.

Kako je objasnio, problemi sa bosanskih kriminalcem su počeli nekoliko godina ranije, kada su on i brat kupili građevinsko zemljište u Sarajevu. Tada je D.M, Elezov kum, zakazao sastanak sa njima i zahtevao da im pomenutu parcelu prepuste “kako ne bi vršili pritisak na njih”.

Nakon što je zgrada na tom zemljištu završena 2017. godine, počele su da pristižu pretnje, a Elez se u međuvremenu našao na slobodi. Kreštalica je navodio da je primetio mnogo policajaca u blizini, te da je brzo shvatio da je stavljen „na mere“. Za bezbednost svoje porodice i sebe se pobrinuo sam, tako što je unajmio privatno obezbeđenje i blindirane automobile. Često se sa porodicom „sklanjao“ u Grčku.

Prema navodima optužnice, nakon krivične prijave koju je Kreštalica podneo protiv Eleza, Dijana Hrkalović je naložila Miloradu Šušnjiću da fiktivno otvori operativnu obradu nad ovim osuđivanim kriminalcem iz BiH, što je on i učinio.

Međutim, iako metode takve obrade podrazumevaju tajni nadzor komunikacije, praćenje i snimanje, Šušnjić je dozvolio da se nad Elezom primeni samo mera praćenja komunikacije. Sve to je, navodno, učinjeno kako bi se Elez zaštito i kako druge službe u okviru MUP ne bi radile na njegovom slučaju.

Svedok policajac tvrdi da je sklonjen sa radnog mesta

– Prema Elezu smo primenili posebne dokazne radnje konkretno zbog sumnje da se bavi prodajom opojne droge. Ubrzo nakon toga što sam pratio Eleza sklonjen sam sa tog radnog mesta. Nakon toga sam primetio da sam praćen, a praćena je i moja supruga. Kada sam se požalio svom neposrednom starešini, on mi je rekao da „povučem ručnu i da se sklonim“, a posle sam poslat na drugo radno mesto – rekao svedok Božidar D, navodi se u optužnici protiv Hrkalovićeve, Šušnjića i Milenkovića.

Šušnjić blizak saradnik Hrkalovićeve

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), Šušnjić se tereti da je izvršavala nezakonite radnje koje mu je naređivala nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović.

Njih dvoje su svojevremeno slovili za bliske saradnike, koji su često viđani u društvu. Hrkalović je u postupku označena kao prvookrivljena i tereti se za trgovinu uticajem.

Po čemu je poznat Šušnjić?

Tokom mandata Šušnjića u Novom Sadu zabeležen je porast kriminala, zbog čega je smenjen sa te pozicije. Kako je Nova.rs ranije pisala, zbog Šušnjica je samo iz PU Novi Sad otišlo oko 30 policajaca i inspektora.

Takođe, Šušnjić je bio poznat u Novom Sadu po nezakonitoj zapleni automobila svima koji su mu na neki način smetali ili ugrožavali njegov autoritet.

Pojedine automobile je znao i po dve godine „da drži na proveri”, uprkos dokazima da su legalno kupljeni od ovlaštenih distributera, ignorišući čak i naloge suda da moraju biti vraćeni vlasnicima.

Ubistva, tuče, razbojništva: Kako je Novi Sad pretvoren u divlji zapad za vreme šefa policije Šušnjića

Original Article