Bivši pakistanski premijer Imran Kan i njegova supruga Bušra Bibi osuđeni su danas na 14 godina zatvora zbog korupcije, u presudi izrečenoj samo dan posle osude Kana na 10 godina zatvora zbog otkrivanja tajnih dokumenata.

Predsuda izrečena danas odnosi se na poklone dobijene dok je bio na vlasti.

Ona je izrečena pred parlamentarne i regionalne izbore zakazane za 8. februar, za koje je Imran Kan već bio proglašen nepodobnim.

Za sada se ne zna da li se zatvorske kazne u te dve presude nadovezuju jedna na drugu ili ne.

Imran Kan je bio optužen da su on i supruga Bušra Bibi, s kojom se venčao 2018. godine nekoliko meseci pre nego što je postao premijer, dobili poklone čiju vrednost je procenio manje pre nego što ih je prodao ostvarujući tada visoku cenu.

Prema zakonu svi dobijeni pokloni dok je neko na funkciji treba da budu prijavljeni i dozvoljeno je zadržavanje samo onih čija vrednost je manja od određene sume ili ako se kupe po zvanično utvrđenoj ceni.

Dva suđenja održana su u zatvoru Adiala gde je Imran Kan zatvoren takoreći sve vreme od kada je uhapšen u avgustu prošle godine. On treba da odgovara na optužbe u desetinama slučajeva a proglašen je nepodobnim za učestvovanje na izborima na pet godina.

Izborna kampanja obeležena je optužbama za prevaru i represiju protiv partije koju je Kan osnovao Pakistan Teherek e Insaf (PTI).

Post Views: 33

Originalni tekst