EPA-EFE/CJ GUNTHER

Bivši potpredsednik SAD i jedan od kandidata za predsedničku nominaciju Republikanske stranke na izborima 2024. godine Majk Pens smatra da je neophodno nastaviti pružanje podrške Ukrajini, jer očekuje da će, ukoliko Kijev bude poražen, ruska vojska preći granicu neke članice NATO, prenosi N1.

„Ako Rusija pobedi Ukrajinu, očekujem da neće proći mnogo vremena pre nego što ruska vojska pređe još neku granicu, kada će i naši muškarci i žene u uniformama morati da idu u borbu“, rekao je Pens u intervjuu televiziji NBC, prenosi Sputnjik.

On je pojasnio da bi tada moglo da se radi o prelasku granice „saveznika u NATO – Poljske, Estonije, Letonije ili Litvanije”.

Prema njegovim rečima, trenutni skepticizam među Amerikancima u pogledu vojne podrške Ukrajini je „odraz nepoverenja u predsednika Džozefa Bajdena kao vrhovnog komandanta“.

„U našem nacionalnom interesu je da ruska vojska bude potisnuta iz Ukrajine, a ne da Bajden priča o sjajnim demokratskim ciljevima“, rekao je Pens, dodajući da će to, takođe, poslati signal Kini uvezi sa Tajvanom i celim azijsko-pacifičkim regionom.

Originalni tekst