Bivši policajac Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je danas krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, u eksplozivnom slučaju koji je duboko obeležio Ameriku i pokazao rasne podele u zemlji.

Derek Šovin prilikom izricanja presude za ubistvo Džordža Flojda Izvor: Beetaphoto/ Court TV via AP
Derek Šovin prilikom izricanja presude za ubistvo Džordža Flojda Izvor: Beetaphoto/ Court TV via AP

Šovin je bio optužen za ubistvo pošto što je duže od devet minuta klečao na Flojdovom vratu prilikom privodjenja u maju prošle godine.

Dvanaest porotnika danas je doslo do odluke posle ukupno deset sati većanja tokom dva dana u gradu koji je bio u napetosti i strahu od mogućih novih masovnih nereda poput onih koji su izbili u proleće 2020. godine.

Porotnici su ga proglasili krivim po sve tri tačke za koja ga tereti optužnica.

Bivši policajac je sa lisicama na rukama odmah sproven u zatvor. Objavljivanje odluke porotnika izazvalo je eksploziju oduševljenja među brojnim gradjanima koji su je iščekivali ispred suda.

Brutalno ubistvo Džordža Flojda tokom rutinskog privođenja na ulici u Mineapolisu bilo je okidač za proteste širom Amerike i u svetu protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u SAD.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article