Bivši paraolimpijac Oskar Pistorijus (37) pušten je na uslovnu slobodu posle skoro 11 godina provedenih u zatvoru u Južnoafričkoj republici, u kojem je služio kaznu zbog ubistva svoje devojke Rive Stinkamp, prenosi N1.

Pistorijus će van zatvora živeti pod strogom prismotrom, sve dok mu kazna ne istekne 2029. godine. Određen broj sati tokom dana moraće da provede u svojoj kući, zabranjeno mu je da konzumira alkohol, kao i da komunicira s medijima.

Majka Rive Stinkamp je otkrila da njegova uslovna sloboda, između ostalog, podrazumeva i obavezu odlaska na kurseve o kontroli besa, kao i program o rodno zasnovanom nasilju.

Stinkamp je ubijena 2013. godine s više metaka, pošto je Pistorijus pucao u nju kroz staklo tuš-kabine, misleći da je u pitanju provalnik.

Prema zakonima Južnoafričke Republike, osuđenik ima pravo na uslovnu kaznu pošto je odslužio polovinu ukupne dosuđene kazne, što je u Pistorijusovom slučaju bilo 2017. godine.

Majka ubijene devojke, Džun Stinkamp, je saopštila da su od početka upoznati s tim da je puštanje na uslovnu slobodu deo južnoafričkog pravnog sistema. Ona je istakla da uslovi pod kojima izlazi na slobodu jasno pokazuju da se rodno zasnovano nasilje uzima za ozbiljno.

„Da li će biti pravde za Rivu? Da li je Oskar odslužio dovoljno? Nikada neće biti pravde za vaše voljene koji se neće vratiti i nijedna zatvorska kazna neće Rivu vratiti nazad. Mi koji smo ostali posle nje, mi smo ti koji služimo doživotnu kaznu“, rekla je majka ubijene devojke.

Post Views: 16

Originalni tekst