Bivši načelnik UKP-a osumnjičen da je odavao službene tajne od aprila prošle godine, još nepoznato s čim u vezi

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Beograd Ilija Milačić, kome je juče određen pritvor, osumnjičen je da je odavao službene tajne u periodu od aprila 2020. do danas, navode za Insajder u Višem tužilaštvu. Kome je i u vezi sa čim je odavao službene tajne za sada je nepoznato.

Ilustracija - Službena tajna
Ilustracija – Službena tajna

Pritvor mu je određen zbog opasnosti da će u kratkom periodu da ponovi krivično delo ili da bi na slobodi mogao da utiče na svedoke.

U petak uveče mediji su preneli informacije da je priveden bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić. Ovu informaciju potvrdio je u subotu ujutru direktor policije Vladimir Rebić navodeći da je Milačić uhapšen jer je odavao službenu tajnu.

On je tada izjavio i da nema dodatnih informacija, s obzirom na to da istragu vodi Sektor unutrašnje kontrole, koji je pod direktnom nadležnošću ministra unutrašnjih poslova.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal, odmah nakon hapšenja, za Insajder je rečeno da privođenje Miličića nema veze s hapšenjem grupe na čijem je čelu Veljko Belivuk koja se tereti za izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva.

Postupak protiv Milačića vodi Više javno tužilaštvo u kome su za Insajder rekli da se Milačiću na teret stavlja sumnja da je prekršio član 98. Zakona o tajnosti podataka.

Ovaj član propisuje da ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumenta koji su mu povereni ili do kojih je na drugi način došao ili pribavlja podatke ili dokumenta, a koji predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti "INTERNO" ili "POVERLJIVO", kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Prema informacijama koje je Više javno tužilaštvo dostavilo Insajderu, sumnje se da je Milačić ovo krivično delo vršio u periodu od aprila 2020. do danas.

Zanimljivo je da je upravo u tom periodu Milačić, kako je preneo N1, nagrađivan. Naime, on je u novembru 2020. godine zbog postignutih rezultata u suzbijanju kriminaliteta i rasvetljavanju likvidacija unapređen u Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP MUP.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article