Bivši načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha: Agencija za zaštitu životne sredine parametre za ocenu zagađenosti menjala pet puta

Pre poslednjih izmena načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji, a koji je prikazan na zvaničnom sajtu Agencija za zaštitu životne sredine je najmanje četiri puta menjala te parametre. Prva izmena, kako za Insajder kaže Milenko Jovanović, sada već bivši načelik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u ovoj Agenciji, urađena je bez znanja tog odeljenja. Nakon što se rukovodstvu obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene i zbog čega o tome nije obavešten, usledile su još tri izmene prikaza. Ubrzo nakon toga, protiv Jovanovića je pokrenut disciplinski postupak posle čega je dobio otkaz.

Zagađenje vazduha u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Zagađenje vazduha u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Javnost Srbije je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine, kako je to navelo više nevladinih organizacija, “bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha”. Tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv.

Promene su se odnosile i na kvalitet vazduha za vrednosti koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, koje su najopasnije jer pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskularne i maligne bolesti. Te čestice, kako pokazuje izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, čine čak 77 odsto ukupnog udela zagađujućih materija u vazduhu.

To, međutim, nije bila prva promena tvrdi za Insajder tadašni načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Milenko Jovanović. Prve izmene parametara na zvaničnom sajtu otkrio je slučajno u oktobru ove godine. Na to su im pažnju skrenuli građani koji su se interesovali oko neusaglašenih informacija na sajtu Agencije. O svemu tome pisanim podneskom obaveštava rukovodstvo Agencije 29. oktobra i traži odgovor jer njegovo odeljenje, iako nadležno, o svemu tome nije bilo obavešteno.

Jovanović koji je po struci diplomirani meteorolog objašnjava da su inače kriterijumi za kvalifikaciju kvaliteta vazduha pitanje dogovora koje ima uporište u preporukama i po ugledu na druge razvijene zemlje. Ne postoji propis koji definiše kriterijume za te ocene.

“To pitanje na žalost nema uporište u zakonskoj obavezi. Ne postoje definisani obavezujući ni evropski niti svetski standardi u prikazu koncentracija, koji se ovde zove pogrešno ocena kvaliteta vazduha, a koja se kod nas prema zakonu računa samo na osnovu srednje godišnje koncentracije. Prema mom mišljenju to je potrebno hitno izmeniti, to predlažem već dve godine bezuspešno”, kaže Jovanović.

“Tada saznajem da je direktor naložio kompaniji koja održava informacioni sistem kvaliteta vazduha da promeni kriterijume za prikaz PM 2.5 uz nejasno objašnjenje. Reakcija na moj mejl je da je direktor, ponovo ne obaveštavajući nas, naložio vraćanje na prethodno stanje prikaz pomenutog indeksa”, objašnjava Jovanović.

Dodaje da je to odeljenje zatim napravilo plan kako da se reši problem i o tome 2. novembra obaveštava nadležne.

“Prihvaćena je promena jedne klase koncetracija PM 2.5 čestica vodeći računa o limitima koje nam daje naše zakonodavstvo za ostale polutante. To je bila treća promena za četiri dana. Tada se na sajtu pojavilo adekvatno nezbunjujuće objašnjenje kriterijuma na obe stranice. Reakcija na to je bila odluka direktora da sve resetuje na prvu varijantu. Sadašnji kriterijumi za SAQI indeks su minimum peta izmena što je i dovelo do burne rakcije javnosti”, kaže Jovanović.

On napominje da su izmene morale da se urade uz konsultaciju sa svim stručnim institucijama, pre svega resornim Ministarstvom i Agencijom za zaštitu životne sredine koja je nosilac informacionog sistema kvaliteta vazduha.

“Postignuto je zbunjivanje i uzbunjivanje javnosti zbog nepotrebnog menjanja kriterijuma pred zimsku sezonu povećanih koncentracija što može dati utisak namernog ublažavanja stanja kvaliteta vazduha. Sve to je moglo da se uradi i tokom leta”, kaže Jovanović.

On ponavlja da ni o jednoj promeni kao načelnik odeljenja koje se bavi kvalitetom vazduha nije obavešten već da ih je slučajno otkrivao, a zatim “menadžmentu pokušavao da pojasni da tako ne treba da radi u cilju sprečavanja kompromitacije visokog ugleda Agencije”.

Kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine.

Za nastale izmene Agencija je na zvaničnom sajtu pokušala da da objašnjenje. Navedeno je da je to urađeno kako bi se objedinili podaci sa mernih stanica te da je za to bilo neophodno da se primeni isti indeks.

“Nakon usaglašavanja, podaci koji su dostupni na veb portalima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Agencije za zaštitu životne sredine, su ujednačeni i građani dobijaju transparentan i efikasan prikaz podataka sa svih 13 mernih stanica za teritoriju grada Beograda”, saopštila je Agencija.

Jovanović navodi da takvo objašnjenje nije tačno jer se Agencija ne usklađuje sa lokalnim nivoom već obrnuto.

“Dve i po godine na sajtu Agencije nije bilo podataka sa automatskih stanica koje su pod ingerencijom Grada Beograda, a koje su u lokalnoj mreži, bez ikakvog razloga i osnova. Svakako, Agencija je republički nivo i ne mogu je preglasavati lokalne institucije”, upozorava Jovanović.

Jovanovićevo skretanje pažnje na nelogičnosti i problem završilo se tako što je ostao bez posla, 19 meseci pred ispunjenje uslova za odlazak u penziju.

Dan nakon poslednjeg mejla koji je uputio rukovodstvu povodom izmena parametara za ocenu kvaliteta vazduha, 3. novembra, Jovanoviću su bez najave ukinuli službeni mejl i telefon.

“Sve to usledilo je bez odluke, obaveštenja, jasnog razloga. Protiv mene su pokrenuli disciplinski postupak zbog navodne odgovornosti za loše stanje i navodno neodržavanje mernih stanica koje su inače u dobrom stanju. Osim toga ja sam taj koji je postavio svih 40 stanica u Srbiji”, navodi Jovanović koji je u Agenciji radio od njenog osnivanja, punih 16 godina, a od 2017. kao načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article