Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Bivši ministar prosvete Srđan Verbić ocenio je večeras da prosvetni sistem Srbije nema dovoljno kapaciteta da se bori protiv problema poput nasilja u školama

On je za Insajder rekao da niko ne sluša ljude koji ukazuju na to i ocenio da postoji manjak nastavnika i psihologa u školama koji bi trebalo da se bave pitanjem nasilja.

Verbić, koji je bio ministar prosvete od 2014. do 2016. rekao je da više od 90 odsto budžeta odlazi na plate nastavnika i da nema novca za projekte.

Dodao je da se zbog toga traže projekti koji će neko drugi finansirati.

On je rekao da je prevencija jedna od brojnih aktivnosti koje nastavnici treba da vrše u školama, a koji za to, kako je kazao, nisu obučeni ili nemaju kapaciteta.

“U krajnjoj liniji, nisu ni plaćeni da bi mogli da urade taj posao. Dakle, tu je ključni problem – mi nemamo dovoljno ljudi koji bi se time bavili a kada neko to kaže u javnosti, onda bude poklopljen”, naveo je Verbić.

Upitan zbog čega se donose mere kada se ne sprovode do kraja, on je odgovorio da je Srbija u proteklim decenijama postala “šampion u tome da donosi sve moguće zakone, sve propise kako treba” a da ih “onda ne realizuje”.

“Mislim da bi bio raj, ne samo u prosveti već u zemlji, samo da se pridržavamo zakona i Ustava koje već imamo, da ništa novo ne izmišljamo”, rekao je on.

Originalni tekst