Bivša liderka Mjanmara izvedena pred sud, optužena za još dva dela

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći, koju na tajnom mestu drže vojne vlasti od vojnog puča pre mesec dana, pojavila se danas pred sudom preko video veze i izgleda dobrog zdravlja, rekao je njen advokat.

 Aung San Su Ći, arhivska fotografija Foto: AP Photo/Stuart Isett/Betaphoto
Aung San Su Ći, arhivska fotografija Foto: AP Photo/Stuart Isett/Betaphoto

Aung San Su Ći, bivša šefica civilne vlade, optužena je za ilegalan uvoz toki-vokija i kršenje restrikcija vezanih za koronavirus, a prema njenom advokatu danas je optužena za još dva dela – kršenje zakona o telekomunikacijama i za "podsticanje javnih nereda".

Vojska je 75-godišnju Su Ći odmah posle puča 1. februara zatvorila u njenoj rezidenciji u glavnom gradu Najpjidou, ali članovi njene Nacionalne lige za demokratiju sada više nisu sigurni gde se ona nalazi.

Ako bude osuđena po ovim optužbama to bi moglo da obezbedi legalnu osnovu da se spreči da učestvuje na izborima koje je vojna hunta obećala da će biti održani za godinu dana.

U Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru i danas su se okupili prodemokratski demonstranti protiv vojne hunte i njihovog preuzimanja vlasti pre mesec dana, uprkos izveštajima da su bezbednosne snage ubile najmanje 18 ljudi u protestima širom zemlje prethodnog dana.

Demonstrante u Jangonu rasterivala je policija suzavcem dok su pokušavali da se okupe na uobičajenom mestu na centralnoj raskrsnici.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražio je polovinom februara da svrgnuta šefica vlade odmah bude oslobođena.

U usvojenom tekstu Rezolucije Savet traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih osoba arbitrarno pritvorenih uključujući šeficu civilne vlade Aung San Su Ći i predsednika Vin Mjinta kao i ukidanje vanrednog stanja.

Traži se vraćanje vlade izabrane u novembru, ali nisu tražene sankcije.

Prethodno je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio da postoji mogućnost uvođenja novih sankcija protiv vojske Mjanmara posle puča, ali je istakao da te mere ne bi trebalo da pogode stanovništvo.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article