(Beta) Bivi premijer Izraela Ehud Barak kritikovao je danas Benjamina Netanjahua u intervjuu za vojni radio, ocenivi da je izraelski lider voljan da rizikuje ivote talaca zatoenih u Gazi ako e to dopreneti njegovom imidu.

Netanjahuu je vanije da izgleda jak nego da se postigne sporazum, on je voljan da rtvuje ivote talaca, rekao je Barak, koji je bio i naelnik Generaltaba Izraela, ministar odbrane i spoljnih poslova.

Barak je to rekao u vreme kada se nagovetava da bi novi sporazum o taocima sa Hamasom mogao biti na dohvatu ruke posle povratka najviih izraelskih bezbednosnih zvaninika iz Pariza, gde su odrani razgovori o novom primirju u ratu u Gazi.

Bivi premijer pozvao je na proteste protiv Vlade posle sukoba demonstranata i policije na sinonim antivladinim demonstracijama u Tel Avivu, najnasilnijim od izbijanja rata protiv Hamasa 7. oktobra.

Potrebno nam je da 30.000 graana opkoljava Kneset (parlament) u atorima tri nedelje, danju i nou. Kada se zemlja zatvori Netanjahu e shvatiti da mu je vreme isteklo i da ona nema poverenja u njega, rekao je Barak.

Rat je poeo 7. oktobra, napadima palestinskih ekstremista predvoenih Hamasom iz Gaze na jug Izraela, u kojima je ubijeno vie od 1.160 ljudi, uglavnom izraelskih civila.

Tog dana je kidnapovano vie od 250 ljudi, od kojih je 130 i dalje u rukama islamistike organizacije i njenih saveznika, na nepoznatoj lokaciji, na teritoriji Gaze.

U znak odmazde za napade 7. oktobra, Izrael je obecao da ce unititi Hamas, vladajui u Gazi i pokrenuo je ofanzivu u kojoj je na palestinskoj teritoriji poginulo vie od 29.600 ljudi, veinom palestinskih civila.

Post Views: 23

Originalni tekst