Evro će od prvog februara biti jedina zvanična valuta na prostoru Kosova i Metohije, kaže potpredsednik vlade u Prištini Besnik Bisljimi. Ističe da uredba centralne banke na KiM niti zabranjuje, niti dozvoljava, niti se bavi srpskim dinarom, jer, napominje, zabrana prometa tom valutom nikada nije ni prestajala da važi.

Prvi zamenik premijera u Prištini Besnik Bisljimi izjavio je da se tamošnja vlada zalaže za međutranzitni period, kako bi se građani prilagodili novoj uredbi centralne banke na KiM o evru, kao jedinoj valuti u upotrebi, a koja stupa na snagu danas.

Bisljimi: Zalažemo se za prelazni period, neće biti kažnjavanja upotreba dinara

Bisljimi je na pres-konferenciji pojasnio da je uredba o zabrani prometa novčanica koje nisu evro „nužna“ – zbog kontrole tokova novca, sprečavanja falsifikovanja, odlaska u nelegalne tokove, ali i, kako je više puta ponovio, „kupovine oružja i finasiranja terorističkih grupa“, piše RTS.

Tokom konferencije, kojoj je prisustvovao i prištinski ministar finansija Hekuran Murati, naveo je da je finalni cilj zaštita potrošača i platnog sistema, jer do sada nije postojala mogućnost da se oporezuju isplate i transakcije koje su obavljane u dinarima.

Naglasio je da nijedan od zahteva međunarodnih partnera prema Prištini ne dovodi u sumnju zakonitost uredbe centralne banke na KiM, jer je, kako kaže, to jedina institucija zadužena za kreiranje i sprovođenje monetarne politiku Prištine.

Bisljimi je naveo i da će nove mere najviše pogoditi građane srpske zajednice koji imaju primanja u dinarima, a rade u ustanovama zdravstva i obrazovanja za koje je nadležna Republika Srbija, ali da im se nudi mogućnost da se prilagode novim merama.

“U prelaznom periodu neće biti kaznenih poena za građane“, rekao je Bisljimi.

Uredba, dodaje, „ne zabranjuje transakcija novca iz Srbije, ali podrazumeva zamenu dinara za evre“.

“Molimo menadžment centralne banke Kosova da uspostavi vezu i komunikaciju sa Centralnom bankom Srbije, kako bi pronašli najprikladniji mehanizam koji bi omogućio dalje slanje novca i donacija iz Srbije za građane na Kosovu, isto tako da obezbede trasparentnost i bezbednost na finansijskom tržištu“, naveo je Bisljimi.

Dodao je da primera i modaliteta ima u prošlosti, kada je Priština slala pomoć Preševu.

“Kada je tom prilikom Centralna banka Srbije donacije u evru konvertovala u dinarsku protivvrednost i prebacila na račun Opštine Preševo.Takođe, slučajeve kad državne institucije iz Srbije šalju ispate u evrima zaposlenim u susednim državama. Ujedno time bi centralne banke doprinele smanjenju eventualne zabrinutosti kod građana“, ističe Bisljimi

Originalni tekst