Biro za koordinaciju službi bezbednosti: Pripreme za nove pretnje

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas, nakon redovne sednice Biroa koja je održana u zgradi Predsedništva Srbije, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, 8. decembar 2020, Foto: Ministarstvo odbrane
Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, 8. decembar 2020, Foto: Ministarstvo odbrane

Stefanović je rekao da su službe bezbednosti razmatrale "kako da Srbija i njeni građani budu još bolje i efikasnije zaštićeni od novih pretnji koje postoje u svetu, a za koje se spremaju i druge službe bezbednosti".

Na sednici je razmatrana i aktuelna bezbednosna situacija u pogledu potencijalnih terorističkih pretnji, a razmatrana je i oblast sajber i hibridnih pretnji, koje su sve češće prisutne ne samo u zemljama Evrope, već i u drugim zemljama".

Zaključeno je da su službe u prethodnom periodu učinile iz svojih nadležnosti mnogo u pravcu njihovog otklanjanja, ali da će se i ubuduće intenzivno raditi na sagledavanju i praćenju situacije u vezi sa povratkom boraca sa stranih ratišta i moguće ekstremne radikalizacije.

Kako je Stefanović naglasio, "sve službe bezbednosti i u ovom trenutku aktivno rade kako bi potencijalne pretnje bile minimalne i kako bi otklonile bilo kakav bezbednosni rizik po građane Srbije".

Sednici Biroa, kojom je predsedavao ministar odbrane, prisustvovali su direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, direktor Vojno-bezbednosne agencije brigadni general Đuro Jovanić, direktor policije Vladimir Rebić, zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić i direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article