Birači demokrata znatno zadovoljniji Kamalom Haris kao kandidatkinjom nego Bajdenom 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Birači američke Demokratske stranke znatno su zadovoljniji Kamalom Haris kao potencijalnom predsedničkom kandidatkinjom te partije nego što su bili zadovoljni mogućnošću da to bude aktuelni šef države Džozef Bajden, pokazalo je novo istraživanje.

Prema istraživanju agencije Asošiejted pres (AP) i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC), sprovedenom od 25. do 29. jula, osam od 10 birača demokrata reklo je da bi bilo delimično ili veoma zadovoljno ako bi Haris postala predsednička kandidatkinja.

Ranije AP-NORC istraživanje, sprovedeno pre Bajdenovog povlačenja iz predsedničke trke, ali posle njegovog lošeg nastupa u debati sa Donaldom Trampom, predsedničkim kandidatom republikanaca, pokazalo je da je svega četiri od 10 birača demokrata reklo da bi bilo delimično ili veoma zadovoljno ako bi aktuelni šef države bio nominovan.

Brza promena stavova među demokratama u kratkom vremenskom periodu pokazuje da se ta partija, od običnih glasača do izabranih zvaničnika, brzo ujedinila u podršci Kamali Haris kao kandidatkinji, motivisana svežim licem na vrhu liste i novim optimizmom kad je reč o šansama protiv Trampa na izborima 5. novembra.

Amerikanci danas u većoj meri kažu da bi Haris bila dobra predsednica nego što su to govorili ranije u julu, dok je Bajden bio viđen kao kandidat. Ipak, oni i dalje misle da će izbori biti neizvesni: 56 odsto odraslih Amerikanaca kaže da Tramp ima veće šanse da pobedi ako mu Haris bude protivkandidatkinja.

Oko sedam od 10 odraslih crnaca i oko polovina odraslih hispanoamerikanaca bili bi zadovoljni ako bi Haris bila kandidatkinja demokrata. To je znatno povećanje u odnosu na ranije istraživanje u julu, kada je polovina odraslih crnaca i svega 15 odsto odraslih hispanoamerikanca bilo zadovoljno Bajdenom kao očekivanim kandidatom demokrata.

Kad je reč o Amerikancima mlađim od 45 godina, oko četiri od 10 kaže da bi bilo zadovoljno Kamalom Haris kao kandidatkinjom, dok ih je ranije ovog meseca svega 17 odsto reklo da bi bilo zadovoljno Bajdenom.

Novo istraživanje pokazuje i da je pozitivan stav prema Kamali Haris porastao, na 46 sa 39 odsto birača, koliko je iznosio početkom leta, pre debate Trampa i Bajdena. Kad je reč samo o demokratama, sada osam od 10 ispitanika pozitivno gleda na Haris, što je neznatno više nego početkom juna, kada je takav stav iznelo oko sedam od 10 njih.

Kandidatura Kamale Haris je istorijska, jer bi u slučaju pobede postala prva žena na funkciji predsednika SAD, ali i prva crnkinja i prva Amerikanka azijskog porekla.

Oko četiri od 10 Amerikanaca, i većina birača demokrata, kaže da bi za zemlju bilo dobro da izabere za predsednika ženu ili osobu koja nije bele rase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst