Pjevač Hašim Kučuk Hoki, rođen je 1946. godine, a kao mlad je stekao veliku popularnost.

Prije nego što je počeo muzičku karijeru, 14 godina je bio mujezin u džamiji, a život mu se iz korijena promijenio kada je otišao u vojsku.

Karijeru je počeo pjevajući sevdalinke, prvo u kafanama, a onda i na festivalima. Proslavio ga je nastup na “Ilidži” 1970. godine, tada najprestižnijem festivalu na Balkanu. Tada se publici predstavio pjesmom „Tugo, moja tugo“ i osvojio drugo mjesto. Najveću popularnost stekao je upravo sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Za Hašima se vezuje prvi skandal na jugoslovenskoj javnoj sceni. Naime, on je prvi pjevač koji se 1972. godine slikao nag, ali samo do pojasa, za list „Sanja“.

On je za tadašnje vrijeme imao neobičan i prepoznatljiv imidž, jer je stalno nosio crne naočale i imao je dužu kosu, što ga je izdvajalo od drugih pjevača, a poznat je i po burnom ljubavnom životu.

Ostat će zapamćen po mnogim hitovima: „Daleko od tebe, majko“, „U duši njenoj drugi se krio“, „Pjevaj prijatelju“ i „Nema te više, Alija“, a posebno se isiče njegov veliki hit „Nazdravite drugovi“, koji se 1971. prodavao do 50.000 primjeraka dnevno.

26. novembra 2002. godine, Hašim je poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Kovilja.

(Express/pulsonline.rs)

Originalni tekst