Bilčik: Nastavak dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji očekujem u aprilu

Šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji Vladimir Bilčik izjavio je da nastavak razgovora vlasti i opozicije očekuje posle Uskrsa koji je po gregorijanskom kalendaru 4. aprila.

Vladimir Bilčik / Foto: Srđan Ilić
Vladimir Bilčik / Foto: Srđan Ilić

Bilčik je za današnje izdanje Večernjih novosti naveo da će zbog restrikcija na putovanja usled pandemije koronavirusa, ti razgovori narednih meseci biti verovatno vođeni video vezom.

„Čim bude moguće, kada se ubrzaju napori oko vakcinacije i budemo u mogućnosti da putujemo, radićemo i fizički u Beogradu. Finalna faza u pokušaju postizanja dogovora biće održana direktno, što je pre moguće, nadam se na leto ili početkom jeseni, što je veoma važno da bi bilo vremena pre nego što počne kampanja za nove izbore“, rekao je izvestilac EP za Srbiju.

Dodao je da je međupartijski dijalog „jedan od ključnih prioriteta“ na putu Srbije ka članstvu u EU.

„Verujem da svi političari u Srbiji uzimaju ovaj dijalog za ozbiljno. Nadam se da će ga svi oni koji nisu učestvovali na prethodnim izborima ozbiljno shvatiti kao mogućnost da se aktivno uključe u srpsku politiku, a jedini način za to je kroz demokratske institucije. Takođe, oni koji su u vlasti, imaju odgovornost za poboljšanje situacije za političko nadmetanje u Srbiji“, naveo je Bilčik.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pre dva dana je ocenio da dijalog vlasti i opozicije što se tiče parlamenta može da počne odmah, ali da to zavisi od evroparlamentaraca.

On je ranije tokom ove nedelje je izjavio da ima desetak platformi za pregovore i da nije oduševljen da vodi dijalog svaki dan sa različitim likovima sa političke scene koji ne mogu da se dogovore ni između sebe.

On je prethodno, posle video konferencije s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP, pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Na Dačićev poziv, predlog za pregovore zajednički su Skupštini predali Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, Pokret 1 od 5 miliona, Vlaška stranka, KLIP, Nova Srbija, Demokrate Srbije i Zelena stranka.

Opozicione stranke nisu dosad uspele da se usaglase o jedinstvenom delovanju u pregovorima oko izbornih uslova, s obzirom na međusobne optužbe za saradnju sa vlastima, kao i najave Narodne stranke Vuka Jeremića da ni pod kojim okolnostima ne žele saradnju sa strankama koje su učestvovale na prethodnim izborima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article