Pjevačica, novinarka i voditeljica Vera Cvetinović bila je miljenica predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. Skoro dvadeset godina uživala je njegovo poštovanje i pjevala mu je više od 30-ak puta. Osjećaj za glazbu i dobar glas naslijedila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša porijeklom iz Kutjeva.

‘Tih godina sam pjevala pjesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. A kada sam sa društvom krenula na turneju po Južnoj Americi naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pjesme. U međuvremenu, Izvršno vijeće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijam za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pjevam Titu. U to vrijeme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula u staroj bakinoj dugoj haljini’, govorila je svojedobno Vera Cvetinović.

Vera je i sama priznala da je bila Titova miljenica i otkrila kakav je tretman od njega imala.

‘Desetljeće i pol bila sam miljenica Josipa Broza. Pjevala sam mu najmanje tridesetak puta. Tito je imao običaj da jednostavno pošalje vozača i Mercedes po mene da bi me odvezli u Karađorđevo, na Frušku Goru ili čak u Bugojno da njemu i Jovanki pjevam omiljene srpske i zagorske pjesme’, rekla je.

Sredinom sedamdesetih Vera je danju radila na TV Novi Sad, a navečer pjevala u hotelu ‘Park’. I tada ju je Tito diskretno pratio, jer se zanimao za njen život i rad.

‘Čujem da ste diplomirali? I da ste imali prometnu nesreću? Kako ste sada?’, raspitivao se Tito dok smo sjedili kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi vjeruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu tijekom večere Titu sam otpjevala pjesmu ‘Zvoni zvonce’, a Jovanki pjesmu ‘Salaš u malom ritu’ koju je mnogo voljela’, govorila je Vera.

Najveću popularnost doživjela je u novogodišnjoj noći kad je 1976. godine pjevala upravo Jovanki i Titu. U Novom Sadu na dočeku predsjednik i prva dama su s cijelim političkim vrhom slušali Veru. Međutim, nju i pored svega glazbena karijera nije fascinirala već joj je bila samo hobi. Kad je diplomirala novinarstvo zaposlila se kao voditeljica, potom je postala glazbena urednica na radiju u Novom Sadu, a okušala se kao televizijska voditeljica u čemu je bila veoma uspješna.

(Express / Scena.story)

Originalni tekst