Baš kao sa prvom „turom“ stanova koji su dodeljeni bezbednjacima u Novom Sadu, ponovo se u oglasima ove nekretnine nude za izdavanje.

Pregledom nekih od najpopularnijih platformi za izdavanje stanova može se videti da se ponovo izdaju stanovi u novoizgrađenim zgradama za pripadnike policije, vojske, Bezbednosno informativne agencije i drugih bezbednosnih službi, piše portal 021.rs.

Reč je o uglavnom praznim stanovima za koje se kirije kreću između 200 i 300 evra u zavisnosti od površine objekta.

Nenamešten stan od 44 kvadrata tako se izdaje za 200 evra, dok se, na primer za stan površine 64 kvadrata traži 300 evra.

Kao neke od prednosti nekretnina za izdavanje, vlasnici navode prostran parking, prirodnu svetlost u stanu, niske račune, mirnu lokaciju, blizinu dečijeg igrališta, sportskih terena, škole i vrtića.

stan-novi-sad

„Nov neuseljavan dvoiposoban stan, lep raspored, dnevni boravak sa kuhinjom koja je odvojena šankom i vratima, hodnik, dve sobe, kupatilo, toalet, terasa, grejanje na kalorimetre, mali troškovi, parking ispred zgrade, useljivo odmah“, navodi se u jednom oglasu.

U pojedinim oglasima naglašeno je da se nekretnina izdaje na duži period.

Useljavanje u nove zgrade za bezbednjake nastavljeno je sredinom januara, kada je premijerka Srbije Ana Brnabić podelila ključeve za 25 stanova. Ona je tada naglasila da projektom izgradnje stanova po povoljnim cenama pripadnicima bezbednosne službe vlast kaže „hvala na svemu što su uradili“.

Stanove po povlašćenim cenama od 500 evra po kvadratu dobili su policajci, vojnici, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, kao i ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca.

Postavlja se pitanje kako je moguće da pripadnici bezbednosnih službi mogu da daju stan u zakup, s obzirom na to da je jedan od uslova za stan po povlašćenoj ceni taj da nemaju u svojini stan ili porodičnu stambenu zgradu, odnosno da imaju „neodgovarajući stan“. Inače, kako je navedeno u Konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova za stanove po povlašćenim cenama, „neodgovaraujući stan“ je onaj čija površina nije veća od 92 kvadrata.

U Uslovima za kupovinu stana po povoljnim uslovima nigde se ne navodi da li pripadnik policije/vojske može da izda nekretninu i da u međuvremenu stanuje u drugom prostoru, tako da zakonski, oni koji su oglasili stanove ne čine ništa pogrešno.

U Zakonu o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti navodi se samo da pripadnik snaga bezbednosti koji stekne pravo na kupovinu stana ne sme da ga otuđi.

I prošle godine kada su useljeni prvi stanovi za pripadnike bezbednosnih službi, samo nekoliko nedelja nakon svečanog uručenja ključeva za stanove na ovoj lokaciji počelo je oglašavanje ovih nekretnina na platformama za izdavanje. Reagovao je i gradonačelnik Vučević koji je ocenio da „nije uvek sve najpravičnije“ i najavio da će procedure verovatno biti izmenjene.

Iz Sindikata policije „Sloga“ za 021.rs su tada rekli da je sam sistem kupovine preko veb aplikacije „Brzi prsti“ u startu bio nepravedan i podložan mahinacijama i zloupotrebama.

Kako su najavili na početku izgradnje, namera nadležnih je da uvođenjem ovakvog sistema izbegnu „manipulacije i beskrajno dug rad konkursnih komisija“. Iz „Sloge“ su za 021.rs ipak naveli da je upravo ovakvo rangiranje nepravedno jer stanove je dobio „onaj ko je bio brži, a ne onaj kome je stan prekopotreban“.

Prioritet za kupovinu stana po povoljnijim uslovima u Novom Sadu imali su zaposleni na neodređeno vreme sa mestom zaposlenja na teritoriji Vojvodine, kao i drugi zaposleni i penzionisani koji imaju prebivalište u Vojvodini.

Na ovoj lokaciji bi do kraja godine trebalo da bude useljeno 1.972 stanova u 12 stambenih zgrada sa parkinzima, dečijim igralištima i drugim sadržajima, a stanovi koji su uglavnom veličine od 40 do 80 kvadrata, prodati su po ceni od 500 evra po kvadratu.

Na samoj lokaciji sagrađena su i dva dečija igrališta, parkinzi i pristupne saobraćajnice, a gradnja se nastavlja. Planirano je još 200 novih stanova, čime broj stambenih jedinica u ovom bloku prelazi 2.100.

Gradnja za pripadnike bezbednosnih službi u Novom Sadu se ovim ne završava, jer je ideja da budu izgrađene i dodatne zgrade na prostoru bliže uglu Bulevara vojvode Stepe i Bulevaru Evrope, otprilike na parcelama koje su severno i oko postojećeg supermarketa Lidla i trafostanice EPS-a.

Kada će se ove zgrade graditi za sada nema informacija, mada je novosadska uprava pravila izmene urbanističkih planova za ove dodatne zgrade za stanove.

200 novih stanova za bezbednjake u Novom Sadu, kvadrat oko 500€

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)