Bez dogovora radnika na internetu sa vlašću oko plaćanja poreza, pregovori se nastavljaju

Između predstavnika vlasti i Udruženja radnika na internetu danas nije došlo do dogovora, ali će pregovori biti nastavljeni, saopšteno je iz Vlade Srbije. Miran Pogačar, predsednik Udruženja, za Insajder navodi da oni očekuju da će se u narednoj nedelji rešiti pitanje radnika na internetu, naročito pitanje retroaktivnog plaćanja poreza.

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS
Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

"Ovaj sastanak je bio pre svega sastanak razmene argumenata, više politički, i nije se došlo do konkretnog rešenja po bilo kom pitanju. Neke konkretne rezultate očekujemo od pregovora naredne nedelje. Očekujemo da ćemo tada imati konačno rešenje vezano za radnike na internetu i period unazad", rekao je Pogačar za Insajder.

Kako kaže, predstavnci vlasti su predlagali nastavak pregovora već za sutra, ali je Udruženje, s obzirom na kratko vreme početka pregovora, tražilo da do petka javi tačan datum nastavka, kako bi se pripremili.

"U slučaju da pregovori budu otišli u onom pravcu u kojem mi ne želimo, mi ćemo naravno otići sa tih pregovora i borićemo se za bolju pregovaračku poziciju na sve moguće načine, između ostalog i protestima", navodi on.

Iz kabineta predsednice Vlade Srbije Brnabić nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva je saopšteno da je dogovoreno da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Naredne nedelje, kako se navodi, biće održan niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

“Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem stana na dan, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene”, navodi se u saopštšenju.

Vlada Srbije je, kako je navela premijerka, a prenela informativna služba, “spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države”.

Ona je podsetila da je Vlada još 2018. omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju vlastitih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Podsetimo, radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa. Nakon poslednjeg protesta u subotu, zakazan je sastanak sa predstavnicima vlasti.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article