Bez dogovora države i radnika na internetu; Pogačar: Nastavićemo borbu protiv obračunatih poreza

Današnji sastanak predstavnika Vlade Srbije i frilensera završen je bez dogovora dve strane, rekao je posle razgovora predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS
Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

On je za Betu rekao da je predlog Ministarstva finansija "katastrofalan" jer je ponuđeno jedino da se otpisom kamata na obračunati dug i povećanjem normiranih troškova sa 20 na 43 odsto delom smanji obračunato poresko zaduženje.

Frilenseri su krajem prošle godine dobili rešenja Poreske uprave koja im je za poslednjih pet godina obračunala astronomske poreze koji su, kako tvrde frilenseri, "apsolutno nenaplativi".

Radnici na internetu, koji nemaju zasnovan stalni radni odnos, tražili su da im se porez obračunava nakon donošenja zakona kojim bi se ti porezi regulisali.

"Ministar finansija Siniša Mali je odbio predlog da se porezi frilenserima obračunavaju od oktobra 2020. godine, ali po modelu koji bi bio utvrđen izmenom Zakona o porezu na dohodak građana, već je samo nudio rastegljiv period od pet do devet godina da se izmiri dug po uručenim rešenjima", rekao je Pogačar.

Dodao je da su obračunati porezi "drugo ime za pljačku" i da je Mali priznao da doprinosi na zarade nisu dobro uređeni, ali je rekao "šta ćemo kad je tako".

Pogačar je rekao da je Mali na sastanku "držao moralne pridike kako porez mora da se plati i da ga i on plaća". Mali je, prema rečima Pogačara pozvao frilensere da se javno izjasne da li je predlog Vlade i tog Ministarstva razuman.

"Nastavićemo borbu protiv obračunatih poreza", rekao je Pogačar.

Vlada je u saopštenju, nakon sastanka, navela da su na današnjem sastanku predstavljena konkretna rešenja i predlozi sprovođenja naplate obaveza iz prethodnog perioda svima koji poreze i doprinose nisu plaćali u prethodnih pet godina i regulisanja budućeg statusa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

“Na sastanku je, nakon dve nedelje razgovora članova Radne grupe Vlade Republike Srbije koja se bavila ovom temom i Udruženja radnika na internetu, predloženo da se za sva lica koja do sada nisu plaćali poreze i doprinose obustavi postupak naplate od strane Poreske uprave do izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji bi na sveobuhvatan način regulisao ovu oblast, a koji bi bio usvojen do 1. maja ove godine”, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, predloženo je da se normirani troškovi priznaju u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda, te da se omogući isplata obaveze iz prethodnog perioda na 120 rata (deset godina), bez obračuna kamate, kako bi se na najbolji mogući način izašlo u susret radnicima na internetu, a pri tome ne urušavajući poreski sistem Republike Srbije.

“Na sastanku je konkretnim primerom predstavljen ovakav način naplate. Objašnjeno je da bi se neplaćeni porez u iznosu od 5.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) u prethodnih pet godina na taj način umanjio na 3.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti). U ovom slučaju, uz davanje mogućnosti plaćanja na 120 rata, bez kamate, ukupan mesečni trošak kojim bi se isplaćivala dugovanja državi iz prethodnog perioda, iznosio bi 3.000 dinara”, dodaje se u saopštenju Vlade.

Ministar finansija Siniša Mali, kako se navodi u saopštenju, istakao je da je ovo izuzetno korektna ponuda Vlade Srbije, koja bi sa jedne strane, one koji zarađuju na ovaj način uvela u legalne tokove, bez narušavanja poreskog sistema države, a sa druge strane, ne bi opteretila mesečni budžet ljudi koji prihoduju na ovaj način.

On je, kako se dodaje, istakao i da se na ovaj način štite ugrožene kategorije, te da se ne štite oni koji su zarađivali ogromne svote novca kockajući se na internetu i izdavajući luksuzne vile, na koje se predlog ne odnosi.

“Vlada Srbije izašla je i sa predlogom da se kroz uključivanje radnika na internetu u rad Radne grupe koja se bavi izradom novog zakona koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, kako bi se na pravi način definisao njihov status, prava i obaveze u celom sistemu”, zaključuje se u saopštenju i dodaje da se na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave nalaze predlozi Vlade za sve koji žele da na ovaj način regulišu obaveze, a s obzirom na to da predstavnici udruženja nisu prihvatili pomenute predloge.

Podsetimo, radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Takođe, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article