Nemački kancelar Olaf Šolc potpisaće u petak 19. jula u Srbiji Memorandum o razumevanju između Srbije i Komisije EU o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, potvrđeno je iz Berlina.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta memorandum će biti potpisan u okviru Samita o kritičnim sirovinama.

Prethodno će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Mediji su ranije pisali da Šolc dolazi u petak u Beograd radi potpisivanja sporazuma između Evropske unije i Srbije o uvozu minerala, uključujući i litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju Unije.

Komentarišući ranije medijske napise da će sa Šolcom u Beograd putovati predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Politiko je pisao da je ona razmatrala tu mogućnost, ali da je njeno učešće neizvesno jer će tek 18. jula Evropski parlament glasati o njenom eventualnom drugom mandatu na čelu komisije.

Vlada Srbije usvojila je juče uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ koji realizuje kompanija Rio Tinto.

Nakon masovnih protesta u Srbiji Vlada je 2022. godine usvojila uredbu o stopiranju projekta Jadar, koju je Ustavni sud Srbije pre nekoliko dana proglasio neustavnom.

Projekat Rio Tinta u dolini Jadar navodno je vredan 2,4 milijarde dolara.

Ekološki aktivisti, stručnjaci i opozicija upozoravaju na razorne posledice po životnu sredinu ukoliko projekat bude realizovan u Srbiji i najavili su ponovo protestne akcije.

Post Views: 134

Originalni tekst