Beograd obeležava osam decenija od bombardovanja u Drugom svetskom ratu

Nizom manifestacija danas će biti obeleženo osam decenija od kako je nacistička Nemačka bombardovala Beograd, 6. aprila 1941, uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja, čime je na području Kraljevine Jugoslavije započeo Drugi svetski rat.

Polaganje venaca povodom 80 godina od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, Foto: Beoinfo
Polaganje venaca povodom 80 godina od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, Foto: Beoinfo

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu danas je služen parastos u znak sećanja na poginule tokom bombardovanja, a predstavnici Beograda, među kojima i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, položili su vence kao sećanje na stradale.

Mladenović je istakao da je 6. april jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda.

„U bombardovanju je tada stradalo između 2.500 i 4.000 ljudi, što je veliki broj s obzirom na to da je Beograd tada imao nešto više od 300.000 građana. Potpuno je uništeno više od 1.000 zgrada, među kojima je i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, dok je oko 10.000 objekata oštećeno“, rekao je Mladenović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Кisić Tepavčević predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.

Ministar kulture i informisanja Maja Gojković i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo položiće u 11 časova vence na Кosančićevom vencu, na mestu zgrade nacionalne biblioteke koja je uništena u bombardovanju, a sa njom i neprocenjivo kulturno blago.

U 12 sati kod Spomenika pilotima braniocima Beograda vence će položiti delegacija predvođena ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju ukupno je sahranjeno 1.992 ljudi. Od tog broja je identifikovana 631 osoba. Ne zna se identitet 909 muškaraca, 393 žene i 59 dece, naveli su iz Vlade.

Beograd su avioni bombardovali u rano jutro bez objave rata, u više talasa, iako je bio proglašen za otvoreni grad.

Napadu je neposredno prethodilo nekoliko dramatičnih dana – potpisivanje Trojnog pakta, puč oficira i 27-martovske demonstracije zbog čega je Adolf Hitler naredio odmazdu.

Nekoliko sati ranije, pre napada na Beograd, specijalne nemačke jedinice zauzele su noću Sipski kanal na Dunavu, u Đerdapskoj klisuri, kako bi onemogućile njegovo zaprečavanje kao vitalnog plovnog pravca.

Država je kapitulirala 17. aprila, vlada i maloletni kralj Petar Drugi Karađorđević izbegli su iz zemlje, u London.

Nemačka i njeni saveznici rasparčali su Kraljevinu, Srbija je okupirana, 10. aprila je proglašena zločinačka Nezavisna država Hrvatska.

Uz rat protiv okupatora, besneo je i građanski, po čijem završetku je uspostavljana komunistička republika i ukinuta monarhija.

Jugoslavija se raspala u građanskom ratu započetom pola veka od početka Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article