Sarajevo i Sarajlije oduvijek su poznati kao odlični domaćini, tako da su ljudi iz cijelog regiona, željni dobrog provoda, dolazili u grad na Miljacki kako bi doživjeli jedinstveni duh grada i nadaleko čuveno gostoprimstvo.

Teško je nabrojati samo dio kultnih sarajevskih kafana u kojima se slavilo, rađale nove ljubavi i prijateljstva, ali i tugovalo, a od kojih su neke opjevane i u pjesmama. Jednostavno, svako ko je u bivšoj Jugoslaviji bio željan pravog derneka, odličnog provoda, smijeha i vrhunske zabavne, ali i narodne muzike, te dobre hrane, bez razmišljanja bi jednostavno upalio automobil, sjeo na autobus ili voz i krenuo put Sarajeva.

I danas u sarajevskoj regiji ima dosta vrhunskih restorana, a jedan od njih je Toplik. U njemu gosti, pored odlične hrane, mogu uživati i u dobroj muzici. Naime, već pet godina za muziku u restoranu zadužen je sarajevski bend “Artist”, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

“Artist” čine Mustafa Komić (harmonika), Faruk Baljaj (gitara/vokal) i Dževad Kaljanac – (bas gitara/vokal).

– “Artist” postoji već deset godina. Nas trojica činimo standardne muzičare, a po potrebi pridružimo još nekoliko kolega. Sviramo sve, od sevdaha do Baha. Na našem repertoaru su hitovi narodne, ali i zabavne muzike iz cijelog regiona – kaže harmonikaš “Artista” Mustafa Mujke Komić

Originalni tekst