Foto: Sever Zolak, Belgrade River Fest

Dve večeri, Beograđani i svi posetioci prestonice Srbije, uživali su u raskošnim koncertima u jedinstvenoj koncertnoj dvorani na otvorenom, na platou Geozavoda. Operski velikani Ana Netrebko, Jusif Ejvazov i Željko Lučić uz Simfonijski orkestar i hor RTS-a prve večeri i Jasmin Levi, najveća zvezda world music scene, priredili su nezaboravne koncerte, a publika je uživala u jedinstvenoj festivalskoj atmosferi uz crveni tepih i raskošni vatromet na kraju obe večeri.

Istinski muzički spektakl prve večeri, pokazao je da Belgrade River Fest u Beogradu na vodi, s razlogom nosi titulu naše najprestižnije muzičke manifestacije. Više od 160 umetnika na bini, članova orkestra i hora, poklonilo se publici uz najveću opersku divu današnjice Anu Netrebko i njenog supruga, tenora internacionalne karijere Jusifa Ejvazova. Na njihov poziv, a “na svom terenu” nastupio je naš najuspešniji bariton u svetu Željko Lučić. Ovaj čarobni trio, poveo je publiku na spektakularno putovanje kroz najčuvenije operske arije. Na vrhuncu koncerta, Netrebko je uradila ono što radi samo u jedinstvenim prilikama – u svetlucavoj toaleti, koja je pravila jedinstvenu scensku refleksiju, bosa je zaigrala i očarala publiku glasom i harizmom, čarobnim spojem zbog koga važi za najveću primadonu 21. veka.

Foto: Sever Zolak, Belgrade River Fest

Posle raskošnog spektakla i ogromnog odjeka ovog beogradskog koncerta u evropskim kulturnim krugovima, Beograd je Anu i Jusifa ispratio na nastup u Milansku skalu, a na scenu je stupila Jasmin Levi – pevačica raskošnog talenta, dobitnica najvećih nagrada u domenu world music scene. Svet je osvojila hitovima “Una noche mas”, “Adio kerida” i “Alegria”, a u Beograd se vratila drugi put i doživela ovacije zbog kojih se ni dan posle koncerta “ne smiruju strasti”. Iz prvih redova Jasmin su bodrile naše glumačke dive Nataša Ninković i Sloboda Mićalović, mlade glumice Milena Radulović i Dragana Mićalović, pevačica Tijana Bogićević, a Jasmin je topao doček nagradila silaskom u publiku i bliskim kontaktom sa onima koji su sa njom pevali u glas.

Jasmin Levi je na početku koncerta tražila od svih prisutnih da zaborave na brige i otvore srce, a onda ih je povela na katarzično putovanje tokom koga su se oni koji su te večeri bili u publici Belgrade River Fest-a ježili, plesali, plakali, radovali se zbog ovog jedinstvenog iskustva, koje je nadmašilo sva očekivanja. 

Malo je reći da je Belgrade River Fest i ovog puta, drugu godinu zaredom pružio nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima muzike: na ekskluzivnoj lokaciji, platou Geozavoda u Beogradu na vodi, na obali reke Save, u jedinstvenom ambijentu, slušajući koncerte najvećih muzičkih zvezda današnjice. Vrhunska produkcija, elegancija, posebnost i prefinjenost Belgrade River Festa pokazali su da naša publika zaslužuje i ceni visokokvalitetne muzičke programe, koji obogaćuju duh, šire pozitivne vrednosti i našu zemlju i kulturu visoko pozicioniraju na mapi najvećih evropskih manifestacija. Treba pomenuti da su oba koncerta bila rasprodata, te da je festival posetilo više od 7,000 ljudi.

Originalni tekst