BELA kuća je saopštila da poslednji predlog SAD o prekidu vatre u Pojasu Gaze uključuje povlačenje izraelske vojske iz gusto naseljenih oblasti duž Filadelfijskog koridora, na granici između palestinske enklave i Egipta, što je Tel Aviv navodno prihvatio.

БЕЛА КУЋА: Израел прихватио повлачење трупа са Филаделфијског коридора

Foto AP

– Sam dogovor, uključujući predlog premošćavanja, uključuje uklanjanje izraelskih odbrambenih snaga iz svih gusto naseljenih područja u prvoj fazi i to uključuje one oblasti duž i uz taj koridor –  rekao je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za medije u utorak.

On je istakao da je Izrael pristao na ovaj dogovor, ali nije pojasnio da li SAD podržavaju ostanak izraelskih trupa u slabije naseljenim oblastima duž Filadelfijskog koridora tokom šestonedeljne prve faze sporazuma, prenosi Tajms of Izrael.

To dolazi dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu istakao da Izrael mora da održi prisustvo na koridoru zabrinut zbog kopanja tunela radi palestinskog šverca oružja u Pojas Gaze.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je u utorak novinarima da su SAD “veoma jasno stavile do znanja“ da se Vašington protivi mogućnosti stalnog prisustva Izraela u Gazi, palestinskoj enklavi. 

Nekoliko sati pre Netanijahuove konferencije za novinare, šef Mosada David Barnea je hitno otišao u Dohu kako bi obavestio katarskog premijera Mohameda bin Abdulrahmana Al-Tanija da je Izrael i dalje spreman da u potpunosti povuče svoje snage iz Filadelfijskog koridora u drugoj fazi sporazuma o taocima, rekao je arapski diplomata za ToI, potvrđujući izveštaj dnevnika Harec.

Netanijahuova kancelarija nije demantovala izveštaj, umesto toga tvrdeći da bezbednosni kabinet još nije razgovarao o drugoj fazi sporazuma.

Na pitanje kako će IDF zadržati prisustvo na koridoru ukoliko je Barnea obavestio strane zvaničnike o suprotnom, Netanijahu je istakao da je govorio isključivo o smanjivanju broja trupa u prvoj fazi sporazuma, posle čega će se borbe nastaviti ukoliko se ne sklopi sporazum, što je, kako tvrdi, “malo verovatno“.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbedi dogovor i rekao da je njegova administracija “veoma blizu” da predstavi konačan predlog sporazuma kasnije ove nedelje.

– Na kraju krajeva, finalizacija sporazuma će zahtevati da obe strane pokažu fleksibilnost. To će zahtevati da obe strane traže razloge da dođu do ‘da’, a ne razloge da kažu ‘ne’ – istakao je Miler.

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst