Adidas je odlučio da iz reklamne kampanje za retro patike, koje su bile popularne u vreme Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, izbaci polupakistansku manekenku Belu Hadid, prenosi BBC.

Bela Hadid, koja ima palestinske korene, glasno podržava Palestince, a ranije ove godine dala je novac za pomoć ljudima u ratom zahvaćenom Pojasu Gaze. S obzirom na to da su tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972. pripadnici palestinske ekstremističke grupe Crni septembar ubili 11 Izrealaca, Izrael se pobunio zbog reklame, nakon čega se Adidas izvinio i saopštio da će „revidirati“ kampanju.

Bella Hadid has hired a legal team to sue Adidas, TMZ reports.

She reportedly feels they lack public accountability for making her the face of their campaign honoring the 1972 Munich Olympics. pic.twitter.com/TZ3Df8zrNC

— Pop Base (@PopBase) July 21, 2024

Adidas je za AFP potvrdio da je Hadid sklonjena iz kampanje.

U izjavi dostavljenoj francuskoj novinskoj agenciji, kompanija je saopštila da će odmah promeniti reklamnu kampanju.

„Svesni smo da su uspostavljene veze sa tragičnim istorijskim događajima, iako su oni potpuno nenamerni, i izvinjavamo se ako smo nekoga uznemirili i uvredili“.

Nemačka firma godinama „oživljava“patike koje su se nosile pre više decenija i ove su deo te serije retro sportske obuće.

U objavi na Instagramu u maju, Hadid je napisala da je „razorena ubijanjima palestinskog naroda i nedostatkom empatije vlada širom sveta“.

Prošlog meseca, ona i njena sestra Điđi, takođe manekenka, dale su milion dolara za pomoć palestinskom narodu.

Post Views: 47

Originalni tekst