Utovar, istovar i punjenje, u isto vreme! Prve stanice za punjenje električnih vozila u zonama za utovar robe postavljene su u Beču pre tačno godinu dana. Preduzeća koja su učestvovala na pilot-projektu bila su veoma zadovoljna konceptom. Nakon što se projekat pokazao kao veoma uspešan, Privredna komora Beča krenula je u potragu za novim lokacijama.

„U gradskom području punjenje električnih vozila često predstavlja veliki izazov“, objašnjava Davor Sertić iz Privredne komore. „Elektropunjači u zonama za utovar nude višestruke prednosti: komapnije mogu da vrše utovar i istovar direktno ispred svog objekta i istovremeno vozila napajaju električnom energijom. To štedi vreme, a postojeći prostor za utovar koristi se efikasnije, bez žrtvovanja velikog broja parking mesta“, istakao je Sertić. Kompanije koje imaju zonu za utovar mogu da se jave Privrednoj komori ukoliko žele da postave elektropunjač. Preduzeća koja nemaju mesto za postavljanje elektropunjača a imaju više električnih vozila, tako štede vreme i novac.

Projekat ima prednost i za privatna lica jer se na elektropunjaču nalaze dva priključka. S jedne strane, komercijalna vozila mogu koristiti dva punjača, a sa druge strane i privatna vozila mogu takođe puniti struju.

Post Views: 17

Originalni tekst