Od sredine 2025. godine e-autobusi u Beču biće zamenjeni novim autobusima na baterije i vodonik. Nakon evropskog tendera, Bečke linije ulažu u deset novih minibuseva italijanskog proizvođača „Rampini“. Ovi autobusi će se pokretati i vodonikom i električnom energijom i prvi su minibusevi sa ovom tehnologijom.

„Rampini Hydron“ pokreće elektromotor od 230 kW, koji energiju crpi iz baterije od 170 kWh. Tokom vožnje, vodonična gorivna ćelija generiše novu električnu energiju, tako da autobus zahvaljujući tehnologiji „range-extender“ može biti u upotrebi ceo dan bez dopunjavanja. Time više nije potrebna infrastruktura za punjenje u centru grada. „Za kupovinu i održavanje novih Rampini autobusa ulažemo zajedno sa Ministarstvom za zaštitu klime i Evropskom unijom oko 12 miliona evra. Ovi autobusi čine Beč evropskim liderom u dekarbonizaciji javnog prevoza“, istakao je član Gradskog veća zadužen za gradski prevoz, Peter Hanke. Potreban zeleni vodonik se proizvodi direktno u Beču.

Kupovina autobusa na baterije i vodonik finansira se sredstvima Evropske unije kroz EBIN-program austrijskog Ministarstva za zaštitu klime.

Post Views: 7

Originalni tekst