Batut objavio plan za imunizaciju u tri faze – vakcine za polovinu stanovništva

Prve osobe su u Srbiji vakcinisane protiv koronavirusa 24. decembra. Institut Batut objavio je Operativni plan za imunizaciju protiv kovida 19 u Srbiji, koji predviđa tri faze koje bi obuhvatile 50 odsto stanovništva.

Vakcina Fajzer/Biontek  Foto: Srđan Ilić
Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije kao i zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Prioritetne grupe zaposlenih u zdravstvenim ustanovama obuhvataju: zaposlene u jedinicama intezivnog lečenja u kovid bolnicima, zaposlene u kovid ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, u kovid bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjima, zaposlene u laboratorijama za direktnu dijagnostiku kovid 19, zaposlene na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u nekovid bolnicama, zatim zaposlene na ostalim odeljenjima u nekovid bolnicama i zaposlene u domovima zdravlja.

Planirano je da obuhvat vakcinacije bude od 60 do 80 odsto zaposelnih u ovim kategorijama odnosno oko 85.400 ljudi.

U ovoj fazi biće vakcinisane i starije grupe stanovništva i to: osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika i korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

Kompletan plan možete videti na sledećem linku

Prilikom planiranja vakcinacije, zavisno od raspoložive količine vakcine, treba dati prioritet osobama u pomenutim ciljnim grupama koji imaju pridružen i dodatni visok rizik od nastanka teške bolesti usled infekcije virusom SARS-CoV-2, navodi se u Planu.

Obuhvat vakcinacije u ovoj kategoriji građana trebalo bi da bude između 75 i 80 odsto i to je ujedno najbrojnija kategorija stanovništva koja bi trebalo da bude vakcinisana oko 635.000 osoba.

Ukupno za prvu fazu vakcinacije je planirana vakcinacija 720.600 osoba.

Druga faza za 11 do 20 odsto populacije

U drugoj fazi koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva biće obuhvaćene starije grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije grupe stanovništva kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Kada je reč o zaposlenima biće vakcinisani u službama od vitalnog i posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Srbije ili organ uprave kome Vlada poveri izradu takve liste prioriteta zatim zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji u neposrednom radu sa strankama, zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima, u policiji i pravosuđu, zaposleni u predškolskim ustanovama i obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole).

Za drugu fazu planira se imunizacija sa obuhvatom od 10 do 80 odstu u zavisnosti od rizika od nastanka teškog oblika bolesti kod osoba koje već imaju narušeno zdravlje ili povećanog rizika od transmisije virusa u radnom okruženju. U drugoj fazi iminizacije tako bi bilo vakcinisano oko 736.000 ljudi.

Treća faza za 21 do 50 odsto populacije

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu koja bi trebalo da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

Prioriteti se određuju naknadno, na osnovu novih saznanja o toku epidemije, imunogenosti vakcine, kao i na osnovu dostupnih količina vakcine.

U ovoj fazi trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama sa manjim rizikom od transmisije virusa (osnovne škole), esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi, zaposleni na proizvodnji vakcina i u laboratorijama na mestima sa visokim rizikom za infekciju kao i osobe koje su usled svog socijalnog statusa u povećanom riziku od infekcije, jer ne mogu da obezbede fizičku udaljenost: migranti i tražioci azila u kolektivnom smeštaju; grupe osoba koje žive u nehigijenskim naseljima; beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu; osobe starije od 50 godina na izdržavanju krivičnih sankcija.

U ovim kategorijama planiran je obuhvat od 75 odsto za vakcinaciju odnosno oko 446.000 osoba.

Ukupno bi se u prve tri faze vakcinacije obuhvatilo oko 1.750.000 građana Srbije.

Imunizacijia se sprovodi u nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod čijih zaposlenih je predviđena vakcinacija, u koordinaciji sa nadležnim institutima i jedinicama zdrastvene zaštite, koji sporovode nadzor nad izvođenjem imunuzacije.

Imunizacija zdrastvenih radnika vršiće se u posebno opredeljenom prostoru zdrastvene ustanove, u domovima zdravlja biće vakcinisano starije stanovništvo, zaposleni iz prioritnih grupa biće vakcinisani u posebno opredeljenim prostorijama tih ustanova.

Kada je reč o korisnicima gerontološkim centrima oni će kao i do ada biti vakcinisani u tim ustanovama dok će zatvorenici biti vakcinisani u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Migranti i tražioci azila biće vakcinisani u prihvatnim centrima a za oosbe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnike i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu biće posebno organizovani vakcinalni punktovi.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article