Jedan od najvoljenijih srpskih glumaca Danilo Bata Stojković bio je poznat po tome što nikada nije otkazivao predstave, pa je tako i jednu od poslednjih, „Korešpodencija“, odigrao teško bolestan 5. februara 2002. godine na sceni Ateljea 212.

Trinaestog februara 2002. godine, na molbu mladih glumaca iz Slovenije došao je i u Zvezdara teatar da odigra „Profesionalca“ Dušana Kovačevića. To su bili poslednji nastupi jednog od najcenjenijih srpskih glumaca.

Bata Stojković je kremiran na Novom groblju u Beogradu, a poslednje reči uputio mu je ponovo njegov „lični pisac“ Dušan Kovačević:

„Dragi Bato, danima pokušavam da ti kažem nešto nalik na oproštaj, a da se ti ne namrštiš ili nasmeješ. Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekoga kao što si ti. Prošao si našom scenom kao oluja. Našim prijateljima koji te čekaju reci da smo bolje nego što jesmo… Ne znam da li je iko voleo pozorište kao Bata. Pred početak svake predstave ulazio je u garderobu maksimalno doteran, sa pažljivo odabranom kravatom. Govorio je: ‘Dobro veče deco, za vas sam se uredio. Svaka predstava je za mene praznik i ja joj na ovaj način odajem počast’.“

Svi zastaju pred muralom maturanta Petra i tate Veselina u Novom Sadu

Original Article