Fotografija: Banatski kalvados

Praznični dani se približavaju uz mnoštvo prilika za okupljanja, proslave i zdravice. Definitivno je pravi trenutak da dopunite bife, a i spremite lepe poklone. Ukoliko ste ljubitelj kvalitetnih žestokih pića, predlažemo vam jedan originalni brend, koji već nekoliko godina polako i samouvereno gradi svoj dobar glas – u pitanju je “Banatski kalvados”, plemenito piće proizvedeno od najkvalitetnijih domaćih sorti jabuka, po specifičnoj proceduri, odležalo nekoliko godina u hrastovim barik buradima. Nakon tri, pet ili sedam godina odležavanja, dobija se mekoća, zlatnosmeđa boja, poseban miris i onaj pomalo “nadimljeni” ukus, ali – to nije viski, nije rakija, niti konjak!

“Banatski kalvados” proizvodi mala porodična “Destilerija Margan” iz Crepaje, sela nadomak Pančeva. Vlasnik je Petar Margan, koji kompletnu proizvodnju i distribuciju vodi zajedno sa svojim sinovima. Destilerija ima dugu tradiciju i iskustvo u proizvodnji kvalitetnih rakija, ali upravo se ovaj proizvod izdvojio u poslednjih nekoliko godina i već je prepoznat na brojnim nacionalnim i evropskim takmičenjima i sajmovima – u Pragu, Bratislavi, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, gde je osvajao zlatne i srebrne medalje, kako za kvalitet, tako i za originalni dizajn flaše i ambalaže. Početkom ove godine, Razvojna agencija Vojvodine je prepoznala potencijal ovog brenda i predstavila ga je na “Vinitaly 2022”, jednom od najvećih svetskih sajmova vina i žestokih pića koji se svake godine održava u Veroni, u Italiji.

“Banatski kalvados” je godinama zastupljen u mnogim beogradskim i novosadskim restoranima i lokalima, a može se nabaviti i u specijalizovanim prodavnicama ili direktno od proizvođača.

Više informacija o njemu možete naći na sajtu destilerije www.rakijamargan.com, a ukoliko poželite da Novoj 2023. godini nazdravite sa nečim domaćim i kvalitetnim, ovo piće bi moglo biti vaš pravi izbor.

Originalni tekst