Bajdenova čestitka predsednici Kosova: Sporazum sa Srbijom treba da sadrži međusobno priznanje

Predsednik Sjedinjenih američkih država Džo Bajden je danas u čestitki v.d predsednici Kosova Vjosi Osmani čestitao 13 godišnjicu proglašenja nezavisnosti i podvukao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje dve zemlje.

Džozef Bajden u poseti Beogradu; Foto: Srđan Ilić
Džozef Bajden u poseti Beogradu; Foto: Srđan Ilić

"Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo napred na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom kovid19 i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova", kaže se u čestitki.

Takođe se ističe da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

"SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden, u znak poštovanja za vreme kada je moj sin pokojni Bo Bajden radio na obezbeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova", kaže se u čestitki američkog predsednika.

Međusobno priznanje Bajden je pomenuo i u čestitki koju je predsedniku Srbije uputio povodom Dana državnosti Srbije.

Predsednik SAD je tada poručio da SAD ostaju „nepokolebljive u podršci“ evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Кosovom „koji je fokusiran na međusobno priznanje“.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article