Home Iz minuta u minut Bajdenova administracija proširila Ukrajincima pravo na privremeni boravak u SAD
bajdenova-administracija-prosirila-ukrajincima-pravo-na-privremeni-boravak-u-sad

Bajdenova administracija proširila Ukrajincima pravo na privremeni boravak u SAD

40
EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena najavila je danas veliko proširenje privremenog boravka za Ukrajince koji su u toj zemlji našli utočište od ruske invazije.

Za status privremeno zaštićenih u SAD moći će, na osnovu poslednje odluke Bajdenove administracije, da se prijavi 166.700 Ukrajinaca, dok ih sada taj status ima 26.000, saopštile su američke vlasti, prenosi N1.

Da bi se kvalifikovali za privremeni boravak, Ukrajinci moraju biti na teritoriji SAD najkasnije od 16. avgusta, dakle najmanje dva dana pre no što je američka administracija objavila najnoviju odluku.

Ukrajinci koji steknu pravo na privremeni boravak ispunjavaju uslove za radnu dozvolu u SAD.

Prvobitno je planirano da Ukrajincima privremeni status istekne 19. oktobra 2023, ali se on produžava na 18 meseci – do 19. aprila 2025. godine.

„Ruska vojna invazija na Ukrajinu i humanitarna kriza koja je nastala zahtevaju da Sjedinjene Države nastave sa pružanjem bezbednosti i zaštite Ukrajincima koji možda neće moći da se vrate u svoju zemlju“, rekao je američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Administracija proširuje status privremeno zaštićenih lica na ljude iz sve većeg broja zemalja, uključujući Kamerun, Haiti i Venecuelu.

To je deo Bajdenovog pristupa imigraciji po principu „štap i šargarepa“ ;koji kombinuje legalne ulaske iz humanitarnih razloga i kaznene mere za svakog ko ilegalno uđe u SAD.

Originalni tekst