Bajden: Verujemo da smo na putu da dobijemo izbore

Verujemo da smo na putu da dobijemo izbore. Moramo da budemo strpljivi jer se rezultat neće znati do sutra (srede) ujutru, a možda i duže", rekao je Bajden u obraćanju pristalicama.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Andrew Harnik/Betaphoto
Džo Bajden Foto: AP Photo/Andrew Harnik/Betaphoto

Bajden je dodao da je ubeđen u pobedu u Arizoni i da je "u igri" da osvoji i Džordžiju, suprotno očekivanjima.

"Dobro stojimo u Viskonsinu i Mičigenu, a mislimo da ćemo pobediti i u Pensilvaniji. Optimističan sam po pitanju ishoda", naveo je Bajden.

Bajden je do sada "osvojio" 223 elektorska glasa, a njegov protivkandidat, predsednik SAD Donald Tramp 174.

On je dodao da nije na njemu niti na Donaldu Trampu da proglase ko će pobediti na izborima.

"To je na američkom narodu", rekao je Bajden.

Zahvalio je svima koji su glasali za njega i poručio da imaju vere u pobedu.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article