Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da „nema nameru da odem“, suočen s pozivima mnogih demokrata da prekine svoju kandidaturu za ponovni izbor, koristeći proslavu Dana nezavisnosti da uzvrati na sumnje u svoju izdržljivost i mentalnu oštrinu.

Loši rezultati 81-godišnjeg demokrate na debati 27. juna s republikanskim suparnikom Donaldom Trsmpom znače da se svaki njegov nastup sada pomno prati. Mnogi demokratski birači zabrinuti su hoće li on moći održati naporan tempo rada sledećih četiri i po godine, a neki u njegovoj stranci su ga pozvali da se povuče.

Bajden je u bio domaćin godišnje svečanosti povodom Dana nezavisnosti SAD-a u Beloj kući, uključujući roštilj za nekoliko hiljada aktivnih pripadnika vojne službe i njihovih porodica, prenosi N1.

Na prijemu jedna je osoba iz publike uzviknula: „Nastavite da se boriti! Trebamo vas!“ američkom predsednik je odgovorio: „Možete računati na mene. Nemam nameru otići“, ponavljajući svoje obećanje da će ostati u trci uprkos sve glasnijim pozivima da se povuče.

Abrigel Dizni, unuka Volt Diznija koji je utemeljio kompaniju koja nosi njegovo ime, poslednja je u nizu donatora koja je rekla da će prestati finansirati Demokratsku stranku dok Baajden ne odstupi iz trke za izbore, rekla je za CNBC.

Potpredsednica Kamala Haris vodeća je kandidatkinja za Bajdenovo mesto na izborima 5. novembra ako aktualni predsednik odustane, rekli su izvori.

Poslanici demokrata u Predseničkom  domu pažljivo prate i spremni su zamoliti Bajdena da se povuče ako pokaže fizičku ili mentalnu nesigurnost u intervjuu za ABC u petak, rekao je izvor za Rojters.

Ako bude ponovno izabran, Bajden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. Neki bivši simpatizeri od njega traže da odstupi kako bi očuvao svoje nasleđe i umanjio šanse da Tramp osvoji drugi mandat.

S obzirom da je do izbora ostalo još samo četiri meseca, odluka se mora doneti vrlo brzo, kažu.

Post Views: 21

Originalni tekst