Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa svojim egipatskim i katarskim kolegama uoči posete direktora CIA koji bi trebalo da izdejstvuje postizanje sporazuma o oslobađanju još talaca koje drži Hamas, u zamenu za pauzu u borbi protiv Izraela u Pojasu Gaze.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da je Bajden razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i vladajućim emirom Katara šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem. On je dodao da, iako su razgovori bili konstruktivni, „ne treba očekivati bilo kakav neposredan razvoj događaja“.

„Nastavljamo da činimo sve što možemo da olakšamo postizanje još jednog dogovora o taocima, baš kao što smo uradili u novembru“, dodao je Kirbi.

Direktor CIA Bil Berns uskoro bi trebalo da se u Evropi sastane s Dejvidom Barneom, šefom izraelske obaveštajne agencije Mosad, s katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom.

Tema sastanka biće oslobađanje talaca u zamenu za pauzu u ratnim dejstvima. Bajdenova administracija se nada da bi sporazum mogao dovesti do produženog prekida vatre koji bi na kraju mogao dovesti do okončanja sukoba, rekao je jedan američki zvaničnik.

Berns putuje posle nakon ovonedeljne posete Bliskom istoku višeg izaslanika Bele kuće Breta Mekgurka, koji je takođe razgovarao o oslobađanju talaca preostalih u Gazi.

Mekgurk je uz to pripremao za još jedno putovanje u taj region državnog sekretara Antonija Blinkena koji bi sledeće nedelje mogao da tamo ode peti put od početka rata Izraela i Hamasa u oktobru.

Post Views: 39

Originalni tekst