Građani Nevade juče su izlazili na birališta, gde su se na novim unutarstranačkim izborima izjašnjavali o budućim kandidatima na generalnim izborima koji ih očekuju krajem godine. Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obezbedio je još jednu pobedu kod demokrata, dok je u suprotnom taboru najviše glasova odnela opcija „ni jedan od ponuđenih kandidata“, usled odsutnosti glavne republikanske uzdanice i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Dva sata nakon zatvaranja birališta stigli su i prvi rezultati kod demokrata, koji su pokazali ubedljivu Bajdenovu pobedu sa osvojenih 89,3 odsto glasova, u odnosu na njegovu najveću konkurentkinju Marien Viliamson koja se zadržala na 2,9 odsto.

Kod republikanaca je situacija bila još zanimljivija. Pobedu nad Niki Hejli, koja je u odsustvu Donalda Trampa bila glavni favorit, odnela je opcija „nijedan od ponuđenih kandidata“ za koju se odlučilo 63 odsto birača. Trka je, međutim, suštinski manjeg značaja u procesu nominovanja kandidata za novembarske izbore, jer će glavni događaj za republikance biti održan u četvrtak, kada će se lideri stranke sastati i odrediti delegate koje će poslati na republikansku nacionalnu konvenciju.

Hejli se nije mnogo trudila da vodi kampanju u Nevadi, jer je bila uverena je proces „namešten“ za Trampa. Da li zbog zbunjenosti birača oko dvojnih izbora ili zbog dostupnosti opcije za prevremeno glasanje i glasanje putem pošte, u Nevadi je u utorak odziv bio nezapamćeno nizak.

Prema rečima državnog sekretara, na biralištima je glasalo oko 15.700 ljudi, dok je oko 151.000 glasalo prevremeno. Međutim, nije postojao jasan instrument za merenje izlaznosti, s obzirom na to da su ovo bili prvi predizbori u Nevadi nakon decenija održavanja poslaničkih izbora. Državni zakonodavci izglasali su 2021. godine promenu načina na koji se birači odlučuju za svoje predsedničke kandidate, tvrdeći da je primarni format pristupačniji.

Bajdenov „Super Pac” je nedavno rezervisao rekordnih 250 miliona dolara za oglašavanje u sedam država, uključujući i Nevadu, sa ciljem da mobiliše nezadovoljne mlađe birače. Rezultati su bili da je u istočnoj strani Las Vegasa, na jednom biračkom mestu u srednjoj školi izašlo samo 23 ljudi.

„Želim da se zahvalim biračima Nevade što su mene i Kamalu Haris poslali u Belu kuću pre četiri godine i što su nas večeras ponovo podržali na istom putu“, rekao je Bajden nakon proglašenja rezultata. „Moramo se organizovati, mobilisati i glasati. Jer jednog dana, kada se osvrnemo unazad, moći ćemo da kažemo da smo spasili američku demokratiju zajedno”.

Post Views: 6

Originalni tekst